fbpx Изложба-демонстрация на икебана и бонсай | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Изложба-демонстрация на икебана и бонсай

Изложба-демонстрация на икебана и бонсай ще бъде открита на 27 септември 2011 г., в изложбен център Експо Баня София, бул. Мария Луиза 16. На откриването, с кратки демонстрации пред публика ще бъдат представени: Икебана, японското изкуство за подреждане на цветя. Демонстрация на сдружение СОГА за популяризиране и разпространение на източната култура и прилагане на образователни програми.
Бонсай, древното източно изкуство да се отглеждат умалени копия на дървета. Демонстрация на БОНСАЙ КЛУБ – БЪЛГАРИЯ. Прекрасни цветни композиции икебана и миниатюрни творения бонсай ще бъдат подредени в изложба, която ще продължи до 1 октомври 2011 г.

Икебана

Традиционното японско изкуство за подреждане на цветя икебана има над 500 години история. За неговото начало важна роля играят будистки религиозни практики. То има символичен характер, както и декоративна стойност. С времето, строгите му правила се променят, въз основа на традиционните форми се появяват нови стилове. Икебана продължава да се развива и днес, като се използва за религиозни ритуали, но и за украса на дома, както и като скулптурни елементи в големи зали и изложбени пространства. То е много популярно и се изучава и практикува не само в Япония, но по цял свят. Практикуването на икебана се възприема и като форма на медитация.

Това живо изкуство, наричано още кадо, в превод «Пътят на цветята», е многопластово. То е възхвала на красотата на природата, изследва връзката живот(природа) – време, показва смяната сезоните и жизнения цикъл през погледа на отделния човек в търсене на вътрешен мир и хармония. В дълбочина, философията и различните стилове на изкуството икебана се изучават в множеството школи, под ръководството на сертифицирани учители, но всъщност всеки може да практикува Икебана. Достатъчно е да има основни познания и много вдъхновение и положителна енергия.

Бонсай

Исторически данни сочат, че източното изкуство да се отглеждат умалени копия на дървета е възникнало Китай и има над 2000 години история. През 7-9 век, то е пренесено в Япония. Преведено от японски, бонсай означава «засадено в поднос». В началото, привилегия да се наслаждават на произведенията босай имали само избрани хора от йерархията. Постепенно, то станало достъпно и за заможните членове на обществото.

Като всяко изкуство, бонсай има основни стилове, правила и техники за оформяне на дръвчетата. При подходящи грижи, макар и миниатюрни, те могат да достигнат възраст, завидна и за своите големи събратя. Известни са бонсаи на 500 години.

В Европа, за пръв път бонсай е показан на световното изложение в Париж през 1900 г. Днес, изкуството бонсай е много популярно по цял свят. С много любов, преклонение пред природата, търпение и помощ от специалист, всеки може да създаде своя жива миниатюра на любимо дърво.