fbpx Българската национална телевизия обяви официално две нови конкурсни сесии за филмопроизводство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Българската национална телевизия обяви официално две нови конкурсни сесии за филмопроизводство

етикети

Българската национална телевизия обяви официално две нови конкурсни сесии за селекция на филмови проекти за телевизионни филми и сериали, копродукции и „присейл“.

„Радваме се, че имаме възможност да проведем сесиите, не само законовото задължение, като сме заложили на това, което правим като политика досега – искаме да насърчим добрите филми и да подкрепим българските автори.

Единият сериал, за който обявяваме позиция, е от съвременен български автор. Надяваме се, че ще направим добра продукция и вярваме, че литературата и киното могат да си помогнат. Другият проект е за сериал, който не сме правили отдавна – юношески, такава продукция ни трябва, нямаме такива напоследък. Разбира се, подкрепяме и дебюти, пълнометражни игрални филми, предварителни откупки и копродукции.

Радвам се и да обявя, че вече имаме съвместни проекти с Националния филмов център. Това е едно от нещата, които съм си поставил за цел – да координираме усилията си и оскъдните ресурси, за да можем да правим по-скъпи, по-качествени и по-добри филми и сериали“, заяви Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

Конкурсната сесия за телевизионни филми и сериали представя следните позиции: Пълнометражен игрален филм-дебют на съвременна тема без жанрова насоченост с времетраене 54 мин., Детски пълнометражен игрален филм с времетраене 85 мин., Сериал от съвременен български автор с времетраене 12 серии по 54 мин. на серия, Детски/тийн сериал с времетраене 6 серии по 54 мин. на серия, Криминален сериал с времетраене 6 серии по 54 мин. на серия, Ситком с времетраене 24 серии по 27 мин. на серия.

Конкурсната сесия за копродукции и „присейл“ (предварителна откупка на права за излъчване) представя следните позиции: за копродукция – Пълнометражен игрален филм без предварително зададена тема и жанрова насоченост; Сериал без предварително зададена тема и жанрова насоченост с времетраене 12 серии по 54 мин. на серия, а за „присейл“ – Пълнометражен игрален филм без предварително зададена тема и жанрова насоченост (2 проекта). Условията и сроковете за участие в двете сесии ще бъдат оповестени в сайта на БНТ.

Виктор Божинов, режисьор на сериала "Вина"

„Продължаваме снимките на втори сезон на сериала „Вина“ в района на Сандански и Бургас този път. Снимачният процес преминава интензивно и натоварено.

Благодаря на ръководството на Българската национална телевизия, че оцени това, което беше постигнато с първия сезон и много бързо и чистосърдечно реши да преминем към втори сезон на сериала. Надявам се, че след Нова година зрителите ще могат да го видят“, сподели режисьорът и креативен продуцент на сериала „Вина“ Виктор Божинов по време на събитието с водеща Надя Обретенова.

Новите конкурсни сесии за филмопроизводство са много интересни и дават добри възможности. Има цялостна политика, която Българската национална телевизия следва по отношение на това какво да финансира и какво да излъчва“, сподели от своя страна продуцентът Евтим Милошев, чиято продуцентска компания „ДРИЙМ ТИЙМ“ реализира друга многоочаквана продукция на Българската национална телевизия – 12-серийната комеди драма „Всичко за сина ми“ с Димитър Рачков, Христина Апостолова и Петър Милошев в главните роли и Павел Г. Веснаков като режисьор и креативен продуцент.