fbpx От 5 до 9 август Боровец ще бъде огласян от Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

От 5 до 9 август Боровец ще бъде огласян от Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“

След внезапната кончина на д-р Емил Илиев-Доктора, създател на Джаз фестивала в Банско, фестивалът в своето 25-то издание официално ще носи името на основателя си – Международен джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ и ще има нов дом - курортния комплекс Боровец.  

Това събитие, чиято история започва през 1998 г, има своето запазено място в културния календар на страната. Сред участниците в програмата са: реге звездата Джулиан Марли с групата си (определението за него е: „Кралят Боб Марли, продължава да живее чрез децата си“), който за втори път идва в България.

Своето първо гостуване ще направи експерименталният южнокорейски Jungsu Choi Tiny Orkester (JTO), като своя дебютен албум Юнгсу Чой издава през 2011 г. в Лондон с първия си собствен бигбенд Jungsu Choi New Jazz Orchestra.

Ще ни завладее и бразилският темперамент на Розалия де Соуза, любимият Влатко Стефановски с триото му, Антонио Флинта квинтет. Международният Нишвил фестивал специално гостува на нашия „Д-р Емил Илиев“ с групата КАЛ бенд.

Сред българските изпълнители са Бигбенд Благоевград, Васил Петров, солистите на Бигбенда на Българското национално радио, Красимир Желязков с Монтуно-БГ, Михаил Йосифов с Новините в джаза, Александров рагтайм бенд.

С новото издание на Джаз фестивала тръгва и нова музикална насока, която ще има постоянно присъствие и развитие в програмата на феста – джаза в класиката или класическата музика в джаз аранжименти. В Боровец ще чуем ансамбъл MYX`D - формация, налагаща се с концепцията си да представя световни премиери с произведения, написани специално за квинтета.  

В досегашните издания на фестивала са взели участие над 500 изпълнители от цял свят.

По повод предстоящото събитие д-р Татяна Илиева, съпруга на д-р Илиев и настоящ изпълнителен директор на феста припомни: „Преди малко повече от година и половина, в същата зала се проведе пресконференция на тема: Съдбата на Международния джаз фестивал Банско след кончината на неговия създател и 23 години организатор д-р Емил Илиев. Изложеното от мене беше мрачно, навяващо тъжни размисли, изказванията на присъстващите бяха предимно критични, а въпросите на журналистите – провокативни.

Днес обаче сме много щастливи да анонсираме съвсем различна по заряд новина. Както знаете, на 8 август 1998 г. моят съпруг д-р Емил Илиев създаде най-големия джаз форум в България – Международния джаз фестивал в Банско. През годините това събитие доби популярност, разпространи се и получи международно признание. Превърна се в емблема на джаз музиката и предпочитано място за изява на много български и чуждестранни звезди. Неочакваната кончина на д-р Емил Илиев през ноември 2020 година ни изправи пред огромно предизвикателство, засягащо съдбата на фестивала. Нашето решение като наследници и екип на Доктора беше еднозначно: Фестивалът трябва да продължи своето съществуване, но названието му да бъде изпълнено с ново съдържание. Ето защо, напълно заслужено и морално оправдано, вече ще носи името на своя създател и ще се казва – Международен джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“.

„Д-р Илиев създаде този форум по меценатски подбуди – с единствена цел, популяризиране на планинския град не само като зимна дестинация, но и като летен туристически курорт, чрез привличане на любители на музикалното изкуство. Като негови наследници, с гордост можем да кажем, че мисията му в Банско е изпълнена.

Ето защо, приемаме за свой морален дълг да продължим делото на съпруга ми със същата цел, но на друго място, което има всички дадености и предпоставки за развитие на летен туризъм. Това ново място не се нуждае от реклама, защото е най-популярният зимен курорт в България, разположен в подножието на красивата Рила планина – Боровец. Първият планински курорт в България и на Балканите, известен като Чамкория, чиято история започва още през 1896 г.

И ето днес, 25 години по-късно, Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ се радва на любезното домакинство на община Самоков и на курортния комплекс Боровец.

За всички приятели на музиката и почитатели на джазовото изкуство сме подготвили богата програма с участие на едни от най-добрите джаз, фънк, реге, самба, рагтайм, блус изпълнители от България и чужбина“.

Кметът на община Самоков Владимир Георгиев сподели: "Сърдечно благодаря на БТА за любезното партньорство и домакинство, на всички, които решиха да ни бъдат партньори във Фестивала – БНТ и БНР, на семейството и на екипа на д-р Илиева, че ще се продължи една традиция. С голямо желание от името на ръководството на Общината, целият Общински съвет и цялата общественост са Самоков, приемаме това домакинство. Като искрено се надяваме курортният комплекс Боровец, Община Самоков да бъдат добър дом, добро място и оттук нататък все по-добри да са изданията на Фестивала.

Сцената на Фестивала ще бъде пред хотел "Рила" в Боровец.

Сп. твоят БИЗНЕС и сп. твоята ВАКАНЦИЯ са медийни партньори на Фестивала.