fbpx 25-тото Габровско биенале отличи най-добрите творби | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

25-тото Габровско биенале отличи най-добрите творби

На 20 май в 19:00 часа се откри 25. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството и бяха обявени наградените художници и произведения. Сред официалните лица в нея се включиха кметът на Община Габрово – Таня Христова, Н.Пр. Г-н Йес Брогорд Нилсен - Посланик на Кралство Дания  в Република България,  Министърът на културата – Атанас Атанасов, Г-жа Ивона Якушко-Дудка, съветник в Посолството на Република Полша и директор на Полския институт, Аурелиа Домницеану - министър съветник в Посолството на Република Румъния.

В раздел „Съвременно изкуство“ жури в състав Даяна Кембъл Бетанкур,  Лука Ло Пинто и Юнг Ма избра да отличи с Голямата награда Златен Езоп в раздел Съвременно изкуство Даша + Жанар (Дария Пугачова и Жанар Берекетова) от Украйна и Русия за видео пърформънса Камъни.

Наградата на град Габрово за обещаващ млад автор отиде при Денис Шантар от Украйна за инсталацията Пишман славянин.

С почетно споменаване беше отличена Елинор Аурора Осгор от Норвегия за анимационния филм Пропуснати връзки.

Журито за карикатура в състав Ан Дерен, Алла Георгиева, Антониу Антунеш, Нилс Бо Бойесен и Райма Супрани избра за Голямата награда Златен Езоп Ивайло Цветков от България.

А Наградата за карикатура беше присъдена на Олекси Кустовски от Украйна за карикатурата Сеяч.

Заедно с изложбите, в периода 20 май – 30 септември Биеналето ще представи богата паралелната програма от събития (в и извън Музея) – наблюдение на птици, дискусии, прожекции, пърформанси, екологични игри, уъркшопи и детски ателиета. Освен в Габрово и в София, биеналето включва изложби и събития в Черни Осъм, Стара Загора, Атанасовско езеро и Посетителски център Пода,  Бургас, Камчия, Маджарово, Велико Търново, Национален парк Централен Балкан.

Партньори на програмата са водещи еко организации в страната: Грийнпийс България, Зелени Балкани, Спасителен център за диви животни, Български фонд за биоразнообразието, Дружество за защита на птиците, Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, Природонаучен музей - София, ПП Българка, НП Централен Балкан, Дирекция "Инфраструктура и екология" при Община Габрово.

С настоящото издание на Биеналето Музеят на хумора цели да ангажира различни общности и да достигне до възможно най-широка публика. Едновременно с това екипът работи върху “зелена” трансформация на Музея и неговите дейности, изготвяйки стратегия и план за устойчиво управление, които ще бъдат публикувани и представени пред други музеи и културни организации, които биха искали да взаимстват изработените решения (енергийна ефективност, управление на отпадъка, работа с устойчиви материали, транспорт на произведения и други).

По традиция Биеналето ще предложи специално направени сувенири, сред които мед от пчели, отглеждани на терасата на Музея, специална биенална крафт бира, остатъчният малц, от която се използва за храна в животновъдно стопанство и куп артикули със забавен дизайн, предназначени да подпомагат посетителите в изграждането на по-екологични навици.

В седмицата след откриването на Биеналето Музеят ще предложи и специална биенална nft колекция съвместно с дизайнера Кристофър Чолак.