fbpx ОББ Галерия посрещна първата изложба на гостуващ художник | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

ОББ Галерия посрещна първата изложба на гостуващ художник

Столичната ОББ Галерия на ул. Св. София 5 даде началото на първата гостуваща изложба в арт пространството на Обединена българска банка. Изложбата „55“ на художника Владимир Запрянов събра десетки гости и приятели на артиста. Преди 2 месеца Владимир Запрянов отбеляза 55-тата си годишнина с изложбата „55“ в известната галерия „Форум“, Хасково. Годините в изкуството са условно понятие, но те все пак маркират извървян път и са повод за моментна снимка на завоювани лични територии в необятния свят на живописта. Експозицията включва някои от основните посоки и търсения на автора в последните 7-8 години. Произведенията ще бъдат на разположение за всички, проявяващи интерес към изкуството, в периода 6 – 26 февруари.

Венера Константинова - председател секция „Монументални изкуства“ в Съюза на Българските художници сподели с гостите: „Владимир Запрянов е известен галерист и художник, член на Съюза на българските художници. Във формообразуването на картините му се наблюдава подчертано монументално чувство. Повечето от тях могат да бъдат изпълнени в стени – като архитектурно изкуство. Художникът живее като поет, има изградена собствена пластическа система и проявява интерес към интерпретация на формата. Еднакво добре владее и трите техники - акрил, маслени бои и акварел. Ако трябва да обобщя изложбата с една дума, то тя би била зрялост – зрялост, с която вплита своите интелектуални и духовни търсения в експресивността на своето изкуство, зрялост, с която постига баланс между абстрактното и реалното в картините си.“

Владимир Запрянов е роден в Димитровград през 1963 г. Завършил е Художествена гимназия в Казанлък и специалност живопис във Великотърновския университет в класа на проф. Николай Русчуклиев. Бил е директор на Градската художествена галерия в Хасково, основател на Арт групата „Кредо”, както и председател на Дружеството на хасковските художници. Организирал е експозиции на над 250 български и чуждестранни автори. А свои самостоятелни изложби е правил в Хасково, Димитровград, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Варна, София, Прага, Одрин, Истанбул, Берлин и др. От 2012 г. живее и работи в София.