fbpx Над 30 прояви в Есенния салон на изкуствата в Русе | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Над 30 прояви в Есенния салон на изкуствата в Русе

Амбициозен афиш е подготвила Община Русе за тазгодишното 12-то издание на Есенния салон на изкуствата, който ще включва 30 артистични прояви. Всички събития се организират в подкрепа на кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата през 2019 г. 
С изложбата на художник Албино Пити „Сила и завихряне”, днес бе даден старт на салона. „Влюбен съм в Русе още от първото си посещение в града преди няколко месеца и се радвам, че именно с моята изложба започва Есенният салон на изкуствата” – сподели той преди официалното откриване.

Едно от най-чаканите събития в града - Green Rock Fest Ruse ще е със специалното участие на Джон Лоутън на 14 септември на площада пред Община Русе. Киноманите ще имат възможността да гледат хитовите ленти на София филм фест, които ще гостуват в дунавския град в дните между 16 и 19 септември. Литературните събития ще бъдат свързани с името на родения в Русе нобелист Елиас Канети. Фестивалът „Елиас Канети” ще продължи от 18 септември до 15 октомври. В последния ден на октомври ще се състои церемонията по връчването на Националната литературна награда „Елиас Канети”.

На 25 септември ще бъде открита експозицията на международния конкурс Екслибрис „Ex Erotica”, който ще продължи до 29 септември. В началото на октомври Салонът ще привлече почитателите на големия екран с продукцията на Theatre Live „Аудиенцията” с Хелън Мирън. Филмът ще бъде представен от Британския съвет и Mall Rousse в Синема Сити на 4 октомври.

Възрожденската тематика ще бъде акцент в регионалния конкурс за художествено слово на 2 ноември в Регионалния исторически музей - Русе, организиран от сдружение „Про Арт”. На 4 ноември в Доходното здание сдружение „Брод“ ще представи литературните празници „Русе пише”. Есенният салон на изкуствата ще продължи с фестивал на медийните продукти „Българската Европа” от 7 до 9 ноември. ІХ-ти международен конкурс „Франц Шуберт“ ще се проведе в НУИ „Проф. В. Стоянов” в дните от 15 до 21 ноември. За почитателите на свободната музика е очакваната с традиционен интерес Национална джаз среща на 22 ноември.

Специален акцент в програмата ще бъдат събития, които представят културната идентичност на някои европейски страни. Сред тях са уикендът на полската култура, който ще се проведе на 19 и 20 октомври, както и италианският филмов уикенд с емблематичните опери на Джузепе Верди, които ще се изпълнят на 2 и 3 ноември в Доходното здание в Русе.