fbpx Износът ни за Великобритания е с ръст от 15% | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Износът ни за Великобритания е с ръст от 15%

Обединеното кралство е един от важните търговски партньори на страната ни, като през последните години стокообменът е на нивото от един милиард евро. За 2022 г. двустранната търговия възлиза на 1.2 млрд. евро, което е  ръст от 23.8 % спрямо предходната година. Износът ни за 2022 г. достига пикова стойност от 723.6 млн. евро и нараства с 15.3 %. Обединеното Кралство е в Топ 10 и сред партньорите ни  по отношение на инвестициите. Това стана ясно по време на среща на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев и изпълнителния директор на Британско-българската бизнес асоциация (БББА) Десислава Митева.

Двамата обсъдиха идеята на Асоциацията за създаване на Експортен хъб, който да помага на български иновативни и високотехнологични компании да се развиват на британския пазар.

Министър Пулев посочи, че въпреки добрите резултати от последната година, има неизползван потенциал в българския експорт към Обединеното кралство. Той изрази подкрепа към идеята на Британско-българската бизнес асоциация, която ще даде нови възможности за българските компании да стъпят на британския пазар.

„Интернационализация на малките и средни компании е един от основните ни приоритети. Чрез Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) към МИР се организират търговски мисии и изложения, за да се помогне на българския бизнес да излезе на външни пазари“, подчерта министър Пулев.

Изпълнителният директор на БББА Десислава Митева обясни, че първа фаза на проекта за такъв хъб предвижда организиране на събитие в Лондон през октомври с цел ангажиране на българската диаспора на Острова. Фокусът на събитието ще бъде върху това как една компания да стартира бизнес във Великобритания. Двамата се обединиха около идеята, че има много български компании, които имат шанс за развитие на британския пазар и те трябва да бъдат подпомогнати и с менторска програма. Пулев и Митева обсъдиха и организирането на предстояща делегация от британски компании, които да посетят България, както и представяне на успешни примери на български компании, вече стъпили на британския пазар.