fbpx Кампанията #steniskanabala събра близо 49 000 лв. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Кампанията #steniskanabala събра близо 49 000 лв.

Кампанията #steniskanabala събра близо 49 000 лв.

Благотворителната инициатива, на Мото-Пфое с #steniskanabala запали стотици млади и пораснали абитуриенти да отидат с тениски на бала, изпращане или годишнина от завършването си. Вместо да харчат пари за скъпоструващи тоалети, всички желаещи можеха да дарят сума по своя преценка за обучението на деца без родители.

Кампанията на Мото-Пфое, чийто партньор е Столичната организация на БЧК, е насочена към български абитуриенти-сираци, които да продължат образованието си във висше учебно заведение (ВУЗ) или център за професионално обучение (ЦПО).

Кампанията продължава и на сайта http://www.steniskanabala.bg всеки настоящ, бивш или бъдещ абитуриент може да дари средства, онлайн или по банков път, за образованието на абитуриентите без родители, а Мото-Пфое му предоставя символа на кампанията – тениска. До момента събраната по кампанията сума възлиза на 48 665 лв. С тези средства ще бъдат поети 12 стипендии за ВУЗ и 48 за ЦПО през настоящата година. Даренията, постъпили до края на август, ще бъдат вложени в образованието на абитуриенти от Випуск 2014. Тъй като няма крайна дата за дарения и те могат да се осъществяват по всяко време, всички постъпили след 31 август средства ще се прехвърлят за догодина.

Регламентът за кандидатстване за стипендии по програмата от страна на абитуриенти без родители е публикуван на сайта, а окончателният списък и брой бенефициенти от Випуск 2014 ще бъде обявен през септември с приключване на записванията в университетите и центровете за професионално обучение. Сроковете за кандидатстване по програмата също са публикувани на сайта.

Много хора и компании прегърнаха идеята и се включиха в инициативата. Масово с тениски на изпращането или бала си бяха ученици от столичните 91-ва Немска езикова гимназия „К. Гълъбов”, ПГ по аудио, видео и телекомуникация „А.С.Попов“, както и ПГ по механотехника в гр. Русе. На абсолвентския си бал с тениските-символ на кампанията празнува Випуск 2014 от НБУ и от Икономически университет Варна, специалност Информатика. И може би най-интересното в кампанията досега – #steniskanabala присъства и на сватба.

Вдъхновители на кампанията на Мото-Пфое в България са група абитуриенти от Пирот, които през 2013 г. създадоха благотворителна инициатива, събираща средства за деца в нужда. Един цял випуск отиде на бала с тениски, вместо с рокля или костюм и дари спестените пари на деца в неравностойно положение. Година по-късно, Мото-Пфое пое щафетата и продължава инициативата в България.

 

Facebook коментари