fbpx Mаникюрист-педикюрист стана отделна професия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Mаникюрист-педикюрист стана отделна професия

Със заповед на министър Сергей Игнатов от 01. 12. 2010 г. за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение „Маникюр-педикюр” участва в Списъка с професиите, а специалностите към тази професия са „Маникюр, педикюр и ноктопластика”.Членовете на Асоциацията за малки и средни предприятия в индустрията за красота и здраве (АМСПИКЗ) смятат, че това е една много сериозна крачка за развитието на цял раздел услуги от бюти пазара.

АМСПИКЗ е единствената активно работеща работодателска организация от бюти-бранша в България. Тя е създадена в края на 2009 г. от доказани специалисти в индустрията за красота и здраве и една от основните и функции е да защитава професионалните права на всички, работещи в тази сфера – инвеститори, собственици, управители и специалисти.

Следващата цел която, Асоциацията ще преследва, е да настоява и участва активно в усъвременяването на наредбите, касаещи бранша за красота и уелнес, в търсенето на адекватни за тази индустрия мерки за изчистване на сивия пазар, нелоялната конкуренция и респективно понижаването нивото на услугите, които феномени са следствие на противоречия в действащата понастоящем законова база. В този смисъл, като най-сериозна пречка към момента се отчита упорито отлагания за гласуване на второ четене в НС Проекто-закон за занаятите – повече от година. Въпреки това, АМСПИКЗ ще продължи да търси диалог с управляващите на всички нива, за да се постигне належащото изравняване на квалификацията на Професионалисти и Майстори.