fbpx Повече българи избират круиз пътешествия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Повече българи избират круиз пътешествия

С над 10 000 круиз пасажери от България през изтеклата 2014-та година, очакванията за 2015 г. са за ръст от минимум 10%, без тази цифра да включва децата до 18 години, настанени в една каюта с родителите си.

Според Българско Круиз Общество, два новопоявили се икомически фактора ще окажат решаващо влияние върху планирането на круиз ваканции занапред: на първо място вече поскъпналия, и с тенденция за продължаващо покачване американски долар спрямо еврото (включително и лева) и на второ място сериозния спад на цените на петрола.

Силният долар от една страна ще стимулира изходящия туризъм на американски граждани (включително към Европа), а от друга страна ще възпира европейските (включително и български) туристи да пътуват за САЩ. Ниските цени на петрола също ще оказват натиск върху понижаването на цените на самолетните билети, включително към Европа, улесняващи визитите на не-европейци на нашия континент.

Какво означава всичко това за круиз пазара в Средиземно море, Канарски острови, Балтийско море и Норвежки фиорди, които са основна дестинация за голяма част от европейците и българите? Без всякакви съмнения означава, че на клиентите от Европа и България ще име по-трудно да се състезават за каютите, налични на ограничения брой кораби в Европа, с много по-големия брой американци и хора от други континенти, желаещи круиз ваканция в Европа през 2015-та и занапред. Пазарно погледнато, повишеното търсене на круизи се потвърждава и от значително по-малкия брой промоционални оферти предлагани от круиз линиите в момента. Ранното планиране става още по-важно, вече и за дестинация Европа.

За българския пазар една част от круиз линиите са базирали цените си в евро, а други в долари. Разбира се тези които са в долари, са вече доста по скъпи за нас, от тези които са в евро. Съвета ни към хората е да потърсят и да се свържат с водещи круиз специалисти за по-подробна информация.

Правилното и навременно планиране на предстояща круиз ваканция би я направила по-изгодна и по-достъпна. Нека не забравяме, че част от елементите й са включително разходи като самолетни билети, трансфери и хотели, всички те характеризиращи се с наличности, специфични предпочитания на всеки клиент и растящи цени с доближаване на датата на ползването им.