fbpx COVID-19 стимулира ръста на дигиталните разплащания в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

COVID-19 стимулира ръста на дигиталните разплащания в България

COVID-19 значително промени начина, по който много хора живеят, работят и комуникират. Това се отрази и на методите за разплащане – не само за стоки и услуги, но също и при парични преводи към приятели и семейство. Това сочат данните от ежегодното проучване „Изгубени в трансакциите“ на компанията за специализирани разплащания Paysafe.

Близо 30% от всички 8000 респонденти в проучването споделят, че през първия месец след въвеждането на мерките за социално дистанциране се е наложило да дават пари на приятелите и семейството си поне веднъж. Около 20% от всички запитани са го правили два или повече пъти, а 1% - минимум 11 пъти. Предпочитаният метод за това обаче не са парите брой, тъй като около 43% от запитаните са ограничили употребата им от хигиенни съображения.

В резултат, дигиталните портфейли се превръщат в основно средство за сигурни парични трансфери по целия свят. С необходимостта от международни парични преводи, заради продължаващите и днес глобални рестрикции в движението на хора, 35% от анкетираните българи и 32% от всички респонденти заявяват, че биха се доверили на дигиталните портфейли като най-бърз, ефективен и удобен начин за изпращане на пари в чужбина. Само 6% от българите заявяват, че все пак биха предпочели физически метод на плащане, за да изпратят пари в чужбина по време на пандемията. За сравнение този процент за всички отговорили е 15%.

48% от всички респонденти заявяват, че в близко бъдеще ще намалят използването на пари в брой в ежедневието си. Освен това, 38% от потребителите споделят, че ще заложат на онлайн пазаруването заради удобството - дори след края на ограниченията.