fbpx Новата тарифна система на природния газ няма да увеличи цените с повече от 2.4% | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новата тарифна система на природния газ няма да увеличи цените с повече от 2.4%

 

След въвеждането на новата входно-изходна система на пазара на природен газ крайната цена ще се увеличи между 0.37 и 2.4% за различните видове консуматори. Това показва анализ, изготвен от „Булгартрансгаз“, който бе представен на среща в Министерството на енергетиката днес. В разговорите участваха министър Теменужка Петкова, заместник-министър Жечо Станков, председателят на КЕВР Иван Иванов, представители на „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, както и на големите индустриални консуматори.

Новите тарифи, обявени от оператора на газопреносната мрежа, са базирани на реални разходи  и инвестиции, се посочва в анализа на „Булгартрансгаз“.
За нас е особено важно индустрията да се развива при пазарни условия и да бъде конкурентоспособна, каза министър Петкова по време на срещата. Едновременно с това обаче страната трябва да спази европейските правила и да промени модела на ценообразуване.

Срещата в Министерството на енергетиката днес е част от разяснителната кампания за въвеждане на новия матричен модел на входно-изходната тарифна система.   Той трябва да започне да действа от 1 октомври 2017 г., като с въвеждането му България изпълнява изискванията на ЕК, свързани с функционирането на пазара на природен газ. България е последната държава от ЕС, която все още не е въвела новия модел на ценообразуване. Той е разработен през 2012 г. и избран от Булгартрансгаз“ след две обществени обсъждания при изцяло публични условия. Председателят на КЕВР Иван Иванов бе категоричен, че не може да се очаква отлагане на действието на новите правила.

В отговор на притеснения на големите индустриални консуматори, че новият входно-изходен модел ще повиши необосновано разходите им, в рамките на срещата бе договорено, че на 11 септември регулаторът ще провери отново изчисленията на „Булгартрансгаз“, на база на които са направени разчетите за ценообразуване. След това предстои нова среща на екипа на МЕ с индустрията.