fbpx Харчим повече за развлечения, независимо от бюджета ни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Харчим повече за развлечения, независимо от бюджета ни

Според проучване, заявено от Paysafe (NYSE: PSFE), водеща платформа за разплащания, потребителското търсене на услуги като пътувания, развлечения и други забавления остава голямо въпреки по-високите разходи за живот. Тазгодишното издание на доклада на компанията показва, че 51% от потребителите глобално все още дават приоритет на разходите в тези области пред други лични разноски.

Въпреки голямото значение на това да се забавляваме и да си почиваме активно, в условията на икономическа криза за много потребители съобразяването с бюджета е на първо място. В България 39% от респондентите споделят, че биха се отказали от някои покупки поради по-строги бюджетни ограничения. За сравнение, в Обединеното Кралство това биха направили 47% от потребителите, в Германия - 36%, в Австрия - 34%, а в Италия - 40%.

"Изгубени в трансакциите“ показва, че забавленията са от първостепенно значение за потребителите - независимо дали става въпрос за това къде искат да похарчат трудно спечелените си пари или как заплащат за основни стоки. Никога не е било по-важно за онлайн бизнесите да гарантират, че техните методи за разплащане предоставят безпроблемно ползване от клиентите." сподели Иван Петров, SVP Consumer Technology.

Над две трети от анкетираните българи предпочитат да правят покупки по време на сезонни разпродажби или намаления като например “Черен петък” (67 %) и други. Същото е съотношението при потребителите в Англия (67%) и Италия (67%), а пък в Австрия и Германия, съответно - 65% и 62%. 

По отношение на начините на плащане в глобален мащаб, 55% от анкетираните смятат, че мобилните портфейли като Apple Pay и Google Pay ще заменят напълно дебитните и кредитните карти през следващите 10 години. Това казват и 53% от българите, които не се притесняват да излизат от дома си без физически портфейл и да разчитат на мобилния си такъв, за да плащат за ежедневните си покупки.

Независимо от тази нарастваща тенденция, дебитните карти остават най-популярния метод за плащане. В България 60% от респондентите използват дебитна карта при поръчка на храна за вкъщи, 62% заплащат с карта настаняване в хотел, а 58% купуват билети за далечни пътувания или резервират своята ваканция с карта. 

За посочените услуги едва 6-7% от българите използват дигитални портфейли, което е близо до глобалното предпочитание между 7-10%. За сравнение, в Италия и Германия потребителите много по-често използват дигитални портфейли при пазаруване на храна за вкъщи (Германия – 24%, Италия -18%), за престой в хотел (Германия – 14%, Италия - 15%) и закупуване на билети за далечни пътувания (Германия – 13%, Италия -1

6%).