fbpx Едностайните жилища с най-ниска средна цена | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Едностайните жилища с най-ниска средна цена

Апартаментите с две спални водят класацията за цена на кв.м. в София. През изминалата година средната цена за тристайно жилище в столицата е била 750 евро/м2. Малко по-ниска е била цената на многостайните - 735 евро/м2, според прочуване на Arco Real Estate на база реализирани сделки през 2013 г.
 
Сделките с най-масовите двустайни апартаменти в града са се сключвали на средна цена от 675 евро/м2, а за маломерните едностайни тя е била 640 евро/м2. Най-голям обем от сделките през миналата година - 85% - са били за двустайни и тристайни жилища като останалите 15% се поделят поравно между най-големите и най-малките жилища.
Според статистиката на агенцията средната цена на имот от всяка една категория през 2013 г. е била съответно 26 460 евро за едностаен, 42 760 евро за двустаен, 67 240 евро за тристаен и 102 030 евро за многостаен апартамент. 
 
От агенцията отчитат значително търсене на тристайни апартаменти, което се е засилило допълнително в началото на тази година. Повишеният интерес от страна на купувачите, малкият обем на новото строителство през последните години и като цяло ограниченото предлагане на тристайни апартаменти в София обуславят и сравнително по-високите цени на тези жилища на кв.м.