fbpx Стартира LTE мрежата за бърз пренос на данни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стартира LTE мрежата за бърз пренос на данни

Стартира LTE мрежата за бърз пренос на данни

От 1 януари 2012 г Мобилтер пусна пилотната LTE мрежа. Ериксон ще тества първа възможностите на мрежата от четвърто поколение на телекома в 1800 MHz. Шведската компания е водещата в световен мащаб, която осигурява поддръжката на LTE мрежи.

След като през септември 2011 година Мобилтел първи демонстрира скоростта за пренос на данни при използване на услуги по стандарт LTE, още през януари 2012 година телекомът ще даде достъп до новата технология на български фирми, които първи ще проверят предимствата й.
Първите зони с LTE покритие ще са в градовете София, Варна, Русе, Добрич. Планира се броят на градовете да се увеличава поетапно до средата на 2012 година.
Стиковете за мобилен интернет, както и интернет потреблението, ще се тестват безплатно от фирмите, избрани да станат първите ползватели на LTE в България. От клиентите, включили се в теста, компанията ще очаква обратна връзка за качеството на LTE услугите.

Технологията от четвърто поколение ще позволи масово използването на т.н. „смарт” услуги в полза на обществото и гражданите в области като транспорт, образование, архитектура, здравеопазване и други. Въвеждането на LTE ще даде пълна свобода на мобилните потребители. Забавления като онлайн игри, HD телевизия и много други интерактивни услуги ще са възможни през телефон, благодарение на високите скорости, които 4G мрежата поддържа.

LTE (Long Term Evolution)/4G е следващото поред, четвърто поколение мобилна технология. Въвеждането в експлоатация на такъв тип технология е трудоемък процес, изискващ много инвестиции, нови елементи в мрежите, прилагане на нови знания и създаване на нови услуги, ползващи LTE мрежи. Процесът включва и подготвяне на крайните устройства за ползване на тази технология.