fbpx България и Беларус търсят прагматични форми на партньорство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България и Беларус търсят прагматични форми на партньорство

България и Беларус търсят прагматични форми на партньорство

Беларус е един от важните икономически партньори на България и между нашите страни съществуват традиционно добри делови контакти, но има все още много неизползвани възможности за тяхното разширяване. Това заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров при откриването на Четвъртата сесия на Междуправителствената българо-белоруска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Той е председател на комисията от българска страна, а белоруската част се оглавява от зам.-министъра на външните работи Елена Купчина.

За първите 11 месеца на 2013 г. стокообменът между България и Беларус е нараснал едва с 1,4% и е възлизал на около 62,3 млн. щ.д., което далеч не съответства на потенциала им. Българското правителство работи активно за създаване на добър бизнес климат и за привличане на повече чужди инвестиции, като облекчава административните процедури, разрешителните, лицензионните и визовите режими, съкращава данъчните ставки и либерализира външнотърговските и митническите отношения, подчерта зам.-министър Димитров. Сред приоритетите за страната той посочи енергетиката, туризма, високите технологии, селското стопанство, инфраструктурните проекти и др.

Като много успешен пример за добро партньорство Красин Димитров посочи сферата на туризма. За 11-те месеца на 2013 г. броят на туристите от Беларус, посетили България, се е увеличил с близо 60% в сравнение със същия период на 2012 г. Страната ни се налага като атрактивен маршрут и място за отдих за белоруските граждани. В рамките на сесията ще заседава и работна група по туризъм, която ще набележи нови съвместни проекти.

Паралелно с работата на комисията в София бе открит и съвместен бизнес форум, организиран от МИЕ и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия със съдействието на Националния център за маркетинг и конюнктура на цените на Беларус. В дискусиите участват близо 75 бизнес организации от двете страни предимно от промишлеността, туризма и услугите. 

Facebook коментари