fbpx Спешни действия за предоставяне на субсидията от 35 евро на седалка | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Спешни действия за предоставяне на субсидията от 35 евро на седалка

Министърът на туризма доц. Стела Балтова обсъди по спешност с туроператори от Асоциацията на инкаминг агенциите, в която членуват най-големите туроператори за входящ туризъм, законовите промени, които се предприемат във връзка със спряната държавна помощ, популярна като “35 евро на седалка”.

Обнародваните на 16.09.2021 в брой 77 на Държавен вестник промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. наложиха Министерството на туризма да прекрати процедурата по набиране на заявления за кандидатстване по Фаза III от процедурата по предоставяне на „Държавна помощ за туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм, за периода от 01.06.2021 г. до 31.12.2021 г.“

Министър Балтова представи становището на Министерството на туризма, което предвижда да инициира възобновяването на схемата в дизайна й до 15.09.2021г. чрез внасяне на предложение от Министерски съвет на законодателна промяна, която да отмени обнародвания на 16.09.2021 г. текст на чл.26 ал.1.

Тази предстояща промяна ще има за цел възстановяването на схемата за туроператорите, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм, без да се налага изискването за използване на български авиопревозвачи.

Въпреки прекратяването на третата фаза на схемата, периодът за който тя е нотифицирана, ще бъде включен в подновената схема след изменение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците. По този начин ще бъдат преодолени негативните последици от настоящата промяна на текста на чл.26 ал.1.

Министерството на туризма ще използва всички възможни средства за запазването и реализирането на държавната помощ за туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм, тъй като схемата е важна част от цялостния пакет мерки за насърчаване на пътуванията към България и възстановяване на позицията на страната ни като предпочитана целогодишна дестинация.

Днес бяха обсъдени и възможностите за финансово подпомагане на екскурзоводите и планинските водачи. Обект на дискусията бяха критериите, условията, механизмите, възможни срокове, както и бъдещите действия от страна на бизнеса и властите - от страна на министерството при структурирането на дизайна на бъдеща работеща мярка и подготовката на законодателни промени за максимално бързото й влизане в сила.