fbpx Вицепремиерът Марияна Николова благодари на българите и хотелиерите за изминалия летен сезон | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Вицепремиерът Марияна Николова благодари на българите и хотелиерите за изминалия летен сезон

В днешния Световен ден на туризма, вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова благодари на българите, избрали да почиват у нас, както и на всички хотелиери и ресторантьори, които отвориха своите обекти и въпреки загубите не върнаха нито един турист.

В нейно обръщение се казва, че българите са осъществили над 2 милиона и половина туристически пътувания у нас от началото на годината, а чужденците – близо 1 милион и 100 хиляди пътувания.

В страната ни туристическата индустрия произвежда 12% от БВП, но летният сезон, който бележи до 70 % спад в световната индустрия и около 90% понижение на резервациите, доведе до преосмисляне на бизнес и оперативните модели, до преориентация към вътрешните пазари и потребители, към малки групи туристи и предприемане на мерки за пълен рестарт на туристическия сектор. По данни на Европейската комисия загубите за хотелиери, ресторантьори и туроператори възлизат на 85 %.

Министърът поясни, че социално-икономическите мерки, които българското правителство предприе в подкрепа на хората и бизнеса възлизат на близо 2 млрд. лв., Благодарение на мярката 60/40, която за хотелиерите и ресторантьорите се трансформира в 80/20, са запазени около 22 хил. работни места само в сектор туризъм. 

Министър Николова изрази надежда, че с общи усилия кризата от COVID-19 ще бъде преодоляна, и допълни, че ни очакват изпълнени с предизвикателства зимен сезон и сезон 2021 г.