fbpx Понижаването на лихвите догодина ще продължи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Понижаването на лихвите догодина ще продължи

Въпреки усложнената политическа и макроикономическа обстановка в страната, адаптирайки кредитните си продукти спрямо нуждите на клиента и съобразявайки търговската си стратегия с конкурентната икономическа обстановка, УниКредит Булбанк отчита нарастващ пазарен дял до 16.1% в кредитите на клиенти. Съотношението на нередовни кредити/общо кредити преди провизии се покачва през октомври 2013 г. спрямо същия месец година по-рано.

През 2013 г. се наблюдава понижен интерес спрямо предходната година от страна на клиентите към кредитите в евро с фиксирана лихва за сметка на увеличаващия се интерес към кредитите с атрактивни плаващи лихвени проценти в лева. Hаблюдава се устойчива тенденция на ръст в броя сделки с имоти, финансирани с ипотечен кредит в 5 от областните градове - София, Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора. Спадът на пазара на имоти засяга предимно сегментите на ваканционните имоти, офисите и търговските площи, докато при жилищния пазар се наблюдава активизиране на купувачите. Търсенето на жилища в средния ценови клас до 70 000 евро нараства за сметка на ниския сегмент. Наблюдава се слаб ръст при сделките с жилища от високата ценова категория над 150 000 евро. Очакванията са тенденцията да се запази и през следващата година.

Хората обаче все още продължават да бъдат по-предпазливи при тегленето на кредит заради несигурността в бъдещето, страхът от продължаващата криза, високите нива на безработица и съществуващата вероятност от загуба на доходи.

Тенденцията за понижаване на лихвите по кредитите ще продължи и през следващата година, като домакинствата най-вероятно ще останат предпазливи при вземането на финансови решения в среда на бавен ръст на доходите, ниски пенсии, високи цени на храните и пасивен пазар на недвижимите имоти.