fbpx Втория Балкански винен фестивал очаква да се представят над 60 изби | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Втория Балкански винен фестивал очаква да се представят над 60 изби

Над 60 изби се очаква да се включат тази година във втория Балкански винен фестивал и около 100 участници във винения конкурс, който тази година се провежда от 16 до 19 май. 

Балканите се нуждаят от съвместно излизане на международните пазари, категоричен е председателят на БТПП Цветан Симеонов. Той подчерта, че Палатата приема с ентусиазъм идеята за съвместни действия на винопроизводители и търговци от балканските страни и изтъкна, че отварянето на търговията е сред целите на глобалния бизнес. Само след постигането на това може да се очакват сериозни успехи на международните пазари. Затова БТПП разглежда този фестивал като демонстративен проект на необходимостта от обединяване на потенциала на Балканските икономики.

Балканите вече заемат 5-то място в света като производители и износители на вино след Франция, Италия, Испания и САЩ. В света вече се забелязва известна умора от вината от Новия свят, така че, нашите региони, които предлагат повече 350 сорта грозде могат да бъдат наистина световна сила във винения бизнес. 

В конкурсната част експертно жури, в което ще участват и трима master of wine ще оцени най-добрите вина, които ще бъдат включени в новия каталог на фестивала. В трите дни ще има и конференция, дискусии, дегустации, лекции на тема вино и туризъм. Показана бе и наградата в конкурса – статуетка на известния художник Кольо Карамфилов.

Галина Нифору изтъкна, че въпреки кризата винопроизводството в България е в подем и посочи, че българският износ на вина през 2011 г. е отбелязал 7% ръст, в сравнение с 2010 г. Интерес към българските вина проявяват в Канада, Индия, Сингапур и на други пазари.

 Новосформираната българска Асоциация на износителите на вино, чийто председател е Галина Нифору ще се страми да осигури пазари за българското вино и в САЩ, Япония и Хонконг. 

Вторият Балкански международен винен конкурс и фестивал се организира и със съдействието на БТПП.