fbpx Съкратиха сроковете за COVID карантина и изолация | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Съкратиха сроковете за COVID карантина и изолация

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова издаде заповед, с която се промeнят сроковене на каранатината за COVID-19.

От 11 януари, хората, които са с потвърден COVID-19 подлежат на задължителна изолация за 10 дни, считано от датата на потвърдителното лабораторно изследване. 

Карантината на всички близки контактни на потвърдените случаи на COVID-19 вече е 7 дни вместо досегашните 10,считано от деня на последния контакт.

Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, ако то има поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина срещу COVID-19, ако лицето предостави по електронна поща отрицателен резултат от проведено след 72 ч. от датата на поставяне под карантина PCR изследване. в този случай карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа.

Отменя се също и условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от лечебно заведение.

Изолацията, съответно карантината на лицата, на които има издадени предписания за изолация, съответно за карантина към момента на влизане в сила на тази заповед, се преустановява след изтичане на посочения в тях срок, като заповедта влиза в сила от 11.02.2022 г.