fbpx Цената на винетките може да поевтинее поне с 10% от догодина | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Цената на винетките може да поевтинее поне с 10% от догодина

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов съобщи пред журналисти, че допълнително ще предложи минимум 10 процента намаление на цената на винетката от 1 януари догодина, защото голяма част от тях вече са купени за тази година. Той каза това на брифинг след инициираното от него второ обществено обсъждане на предложените промени в Закона за пътищата и Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа.

Министърът посочи, че се предлага от 1 юли в сила да влезе нова тарифа за тол таксите, чрез която вече ще се плаща и за второкласните пътища, а не както досега тол таксата за тежкотоварните коли да е нулева. Ще се направи и актуализация на всички цени за преминаване през магистралите и първокласните пътища, като по думите на министъра актуализацията не е със значителен процент. Тази промяна не се приема от превозвачите, което е очаквано, допълни министърът.

Целта е да се обърне сегашното съотношение, според което две трети от събраните суми са от винетки, а една трета - от тол такси на тежкотоварните автомобили, като с това се постигне и европейската тенденция.