fbpx Всички участници на енергийния пазар, трябва да направят отстъпки | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Всички участници на енергийния пазар, трябва да направят отстъпки

„Всички решения в секторите икономика и енергетика ще се взимат в условията на пълна прозрачност. Много от елементите в тези структуроопределящи за страната отрасли ще се оптимизират, за да работят по-ефективно“. Това каза служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов в предаването „12+3“ на Българското национално радио.

„Основна задача пред нас е финансовото стабилизиране на енергийния сектор, в който са натрупани дългове поради неефективност. През последната една година задълженията на Българския енергиен холдинг са се увеличили. Необходима е последователна политика в енергетиката, за да се гарантира нейното устойчиво развитие в дългосрочен план“, подчерта Щонов. По неговите думи структура като БЕХ е необходима на страната ни, за да се осигури по-добра финансова стабилност за енергийните дружества на пазара. Енергийният министър подчерта, че до режим на тока едва ли ще стигне, тъй като към момента в България има излишък на произвежданата електроенергия.

Министър Щонов обяви, че работата на Енергийния борд ще започне по време на служебния кабинет. „Трябва да бъде постигнато съгласие между всички участници в енергийния пазар, за да се изпълнят стъпките за оздравяване на българската енергетика“. В Енергийния борд участие ще вземат всички заинтересовани страни, както и представители на Европейската комисия, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Относно проекта „Южен поток“ министър Щонов бе категоричен, че той ще остане замразен, докато Европейската комисия даде съгласие за неговата реализация: „Изграждането на газопровода е важно не само за България, но и за Европа, но трябва да се осъществи по правилата на ЕК“. По негови думи ще се окаже пълно съдействие на ЕК по отношението на документите, които изискват. „Правният анализ на документите по проекта за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“ продължава. Искаме да се уверим, че по проекта няма задължения и неустойки за държавата“, подчерта Щонов.

„Вярвам че икономиката е там, където можем да създадем най-много добавена стойност. Ще се фокусираме върху мерките за подобряване на бизнес средата за малките и средните предприятия“, каза министър Васил Щонов. Той бе категоричен, че подписаното през миналата седмица Споразумение за партньорство с ЕС ще отвори вратата за подписване и на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020, която да осигури ресурс за развитие на българския бизнес. По думите на министър Щонов потенциалът за създаването на производителността на труда е в МСП и е важно ресурсът от Европейската комисия да бъде оползотворен целесъобразно.