fbpx От май раздават ваучери за газьол за производители | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

От май раздават ваучери за газьол за производители

Стопанските производители са подали 18 234 декларации за общо прогнозно количество газьол от 270 млн. литра. Помощта е в размер на 84 млн. лв., а отстъпката за литър гориво ще бъде 0,31 лв. По този начин производителите ще получат 50% намален акциз от страна на държавата.

В момента тече процедурата по отпечатването на ваучерите. От 16 май 2014 г. стартира предоставянето им на земеделските производители в общинските служби „Земеделие” в цялата страна. Стопаните представят документ за самоличност и талон за регистрация по Наредба № 3 за стопанската 2013/2014 г. На този етап фермерите получават 60% от заявеното прогнозно количество гориво, използвано за земеделски нужди. Остатъкът от помощта до 40% ще бъде даден в началото на 2015 г.

Ваучерите ще се предоставят до 20 юни т.г. Те се използват само и единствено за получаване на газьол и не се разменят срещу пари. С тях земеделските стопани могат да закупят гориво от бензиностанциите.

От началото на 2014 г. земеделските производители трябва да водят дневник по образец за изразходваното количество гориво, в който да записват предприетите агротехнически действия по обработката на почвата и/или мероприятия, свързани с отглеждането на животните.