fbpx Хиляди участници разискват на конгрес в София новостите в интернет | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Хиляди участници разискват на конгрес в София новостите в интернет

Повече от 5 000 топ дигитални професионалисти от 45 страни от Централна и Източна Европа се събраха за третото издание на Webit Congress 2011в София. И тази година, най-посетеното и популярно място на форума бе Главната Маркетинг Сцена. Официалната програма бе открита с презентация на Алекс Йоро, председател и изпълнителен директор на IAB Европа, в която бяха представени интересни данни за дигиталната индустрия в региона, както и за предизвикателствата и възможностите пред онлайн бизнеса. Според Йоро, над 50% от потребителите са на мнение, че са направили по-добри решения за покупки именно благодарение на Интернет.

Една от най-атрактивните лекции несъмнено беше водена от очаквания с нетърпение от посетителите на конгреса Рик Кели, директор продажби във Facebook, който представи интересна статистика от „кухнята“ на социалната мрежа. Кели обясни, че потребителите й в Европа са повече, отколкото в САЩ. Интересен факт е, че 350 милиона души в света използват мрежата през мобилните си телефони, ежедневно 2 милиарда публикации във Facebook са лайквани и коментирани, а броят на логовете е 500 милиона. Средният брой на приятелите, които има всеки от юзърите в мрежата, е 130. Българите във Facebook вече наброяват 2.2 милиона.

Тази година за първи път в рамките на Webit се състоя събитието GamesVille, което срещна онлайн гейминг индустрията в региона.
Друга новост тази година е събитието Creative Lounge, посветено на дигиталния криейтив. То събра дизайнери и рекламодатели от Централна и Източна Европа.
За първи път тази година Webit Congress представя и DevCamp Работилницата – мястото, което събра топ-разработчици и уеб девелопъри от Централна и Източна Европа и представителите на водещите световни доставчици на платформи и операционни системи. В рамките на събитието участниците обмениха своят богат опит, контакти и визия за развитието както на платформите, така и на приложенията за тях.

Огромен интерес предизвикаха т.нар. Отворени театри, чиито лекции до момента бяха посетени от над 1 300 души. Сред разгледаните теми бяха развитието на дигиталния пазар в Сърбия, Турция и Гърция, както и какви са подходящите стратегии за разрастване на един дигитален бизнес от национален в регионален.