fbpx Седмица на мобилността | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Седмица на мобилността

Фондация „ЕкоОбщност” се включва в тазгодишната Европейска седмица на мобилността (16-22 септември) с идея за нов градски парк и инициатива срещу неправилното паркиране. 

Инициативата „Градски зелен коридор” цели да повдигне дискусия за бъдещето на нефункциониращата ж.п. линия от кв. „Гевгелийски” до бул. Скобелев (бившата гара „Сердика”) в София. Целта на инициативата е да запази цялостта на трасето като то бъде превърнато в парк – зелен коридор, свързващ Западен парк с бъдещия парк „Възраждане”. Според сегашния общ устройствен план на столицата това трасе е накъсано и се губи предимството на цялостта му като коридор. За да постигне реална позитивна промяна, инициативата има за цел да привлече Столична община в процеса и да сложи началото на дейностите по трасето с доброволчески акции. Първата акция – разходка в парка (под надслов „Да си направим парк... на релсите?”) ще се състои на 18-ти септември, неделя, от 16:30 часа. Групата желаещи ще се събере на кръстовището на бул. Вардар и бул. Възкресение, в началото на релсите откъм стадион „Септември”, под шареното дърво.

„В кой е топката?” е втората инициатива, с началото на която „ЕкоОбщност” ще отбележи Европейската седмица на мобилността 2011. Тя е насочена срещу неправилното паркиране в града, като целта й е да въвлече институциите и гражданите в процеса на търсене на решение за този наболял проблем. Фондацията призовава всички, които са се сблъсквали с неправилно паркирали автомобили и са потърсили помощ от институциите, но такава не им е била оказвана или до разрешаване на проблема не се е стигнало, да изпратят своите казуси на office@bepf-bg.org. Казусите трябва да бъдат придружени от снимки, да е отбелязана датата и мястото на събитието и институциите, от които е потърсена помощ.

На Световния ден без автомобили (22 септември), от 10:00 до 17:00 часа Фондация „ЕкоОбщност” ще представи инициативите на информационен щанд на Жълтите павета в София, пред Военния клуб.