fbpx 5-звездни хотели по гръцките острови използват български матраци | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

5-звездни хотели по гръцките острови използват български матраци

За 5-годишен период производство на матраци у нас се е увеличило над 2 пъти. По последни данни през 2021 г. са произведени 1 млн. матраци. За сравнение през 2016 са били близо 400 000. Според статистиката  общият размер на продукцията у нас за миналата година възлиза на 109 млн. долара.

По износ на матраци България се нарежда на 18 място, като стойността на експортираната продукция възлиза на 91 млн. долора.

Около 36% от произведените у нас матраци се транспортират за САЩ, 13% за Румъния, 11% - Германия,  10% - Дания, 8% -Холандия, 5% - Гърция, 5% - Франция, 2% - Сърбия, 1% - Босна и Херцеговина, 1% - Унгария. За сравнение, у нас се внасят матраци на стойност 23 млн. долара,  а страната ни заема 33 място. Основните държави, от които се доставя продукция, са Китай, Италия, Румъния,  Полша, Турция и др.

Според прогнозните данни реалният ръст на потреблението на матраци у нас през 2022 г. ще бъде 2 %, а през 2023 ще достигне до 3%.

Матраците, произведени в България, са изключително конкурентни и се радват на голямо търсене от страна на чуждестранни компании и клиенти. „Работим в различни пазарни сегменти и освен собствения си бранд с местни дистрибутори,  извън България успешно реализираме партньорства и с големи мебелни вериги , където произвеждаме под техен бранд. А относно проектния бизнес, част от хотелските вериги, на които доставяме  матраци, са Marriot, Radisson, Holiday Inn,  също и 4 и 5-звездни бутикови хотели в Крит, Родос и Миконос“, обяснява Диана Харлова, главен оперативен директор на ТЕД БЕД, която е и в управителния съвет на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП). 

Според нея от дестинация за евтина работна ръка България може  да се превърне в разумен избор на компании, които търсят производители с утвърдено качество, иновативни решения и висока добавена стойност. „От ключово значение за развитието на мебелната индустрия в България е да развиваме добър темп на автоматизация и роботизация в производството, за да поддържаме конкурентно ниво на продуктите и високо качество, при все повече нарастващи разходи за труд“, споделя още тя.

„Малко хора знаят, но мебелните компании в България отдавна работят в посока на автоматизация на процесите и осъвременяване на оборудването. По този начин постигаме по-добри условия на труд за служителите, непрестанно подобряваме квалификацията им и реализираме високотехнологична и качествена продукция. Разбира се, имаме и процеси, които изискват изцяло ръчна изработка, но дори и там разработваме адекватни решения, които да облекчат и улеснят операциите. При внедряването и реализирането на тези автоматизирани процеси винаги има трудности и рискове, но когато осигурим необходимата експертиза на екипа за качествена и професионална поддръжка, ползите са много по-големи“, допълва още Харлова.