fbpx Нараства нуждата от програмисти с бизнес умения | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Нараства нуждата от програмисти с бизнес умения

Едва една четвърт (26%) от изискванията за работа за софтуерни разработчици включват бизнес умения. Близо половината от всички обяви за работа не включват търсене на бизнес умение (1) в топ 10 на изискванията за отворената позиция. Това сочи анализ на обявите на най-добрите работни места за програмисти, поръчано от VMware и осъществено чрез платформата Jobfeed на Textkernel.

Анализът показва, че бизнес познанията в сферата на финансите (5%), управление на заинтересовани страни (6%) и управление на проекти (7%), са критични за разбирането и представянето на бизнес казуси пред ръководството. В същото време те рядко се срещат сред топ изисквания в обявите за работа за софтуерни инженери.

Висшият мениджмънт на компаниите има нужда от бизнес-ориентирани софтуерни разработчици, които да помогнат в ускорената дигиталната трансформация, създавайки висококачествено клиентско преживяване. Въпреки това нуждата от бизнес експертиза липсва в обявите за front-end програмисти. Бизнес уменията се споменават като приоритетни само в 23% от front-end и 22% от android позициите. За сравнение в обявите за софтуерните инженери това са 39%, а при архитекти на данни - 63%. Уменията за управление на проекти и управление на заинтересовани страни изобщо не присъстват във важните изисквания за front-end разработчици. Това заключение е направено въз основа на 130 000 отворени роли в Европа от началото на 2021 година.

Ед Хопит, Apps and Cloud директор за EMEA във VMware, споделя: “Когато нуждата от съвременни приложения расте, програмистите имат възможност да усъвършенстват бизнес уменията си и да станат по-видими пред бизнес лидерите, които рядко говорят за технологии. Капитализирането от тази огромна възможност за по-голямо сближаване между бизнеса, разработчиците и ИТ екипите е от съществено значение, ако компаниите искат да бъдат в позиция да създадат силна дигитално-ориентирана бизнес стратегия".

При нарастващото търсене на програмисти, специалистите по подбор насочват вниманието си към инженери, които умеят да комуникират добавената стойност на съвременните приложения пред бизнес лидерите. В рамките на първото тримесечие на 2022 година търсенето на програмисти в Европа е пораснало с 38% спрямо същия период на миналата година. Тази динамика обаче се променя в различните държави. Например, в Италия общото количество отворени позиции се е качило с 173%, в Испания - 106%, Нидерландия - 3%, Белгия - 19%, Великобритания - 22%.

Конкуренцията за инженери в областта на анализа на данни е още по-ожесточена. Например в Испания търсенето е пораснало с 305%, а в Италия с 210%. Така може да се направи извод, че ръстът в количеството приложения и генерираните от тях данни определя и търсенето на пазара на труда.

Дефицитът на бизнес умения кара организациите не само да предефинират търсенето, но и да инвестират в образователни инициативи за служителите си, като например комуникационни умения.

Огнян Юскеселиев, директор Дигитална Трансформация в Telelink Business Services споделя: “Намирането на таланти в технологичната индустрия винаги е било предизвикателно. Днес най-ценни са хората, които могат да създадат приложения в ползата на бизнеса и да обяснят значението им за успеха на цялата организация. Разбираме, че е трудно да свържеш задълбочените технически познания с презентация пред колеги без практически опит в технологии. За да адресираме това предизвикателство, ние даваме възможност на програмистите да разберат в детайл как функционират други бизнеси и обратно - заинтересованите страни без технологична експертиза научават какво могат и не могат да направят софтуерните инженери.”