fbpx Системата на Кока-Кола в България преминава към пластмасови бутилки с прикрепени капачки | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Системата на Кока-Кола в България преминава към пластмасови бутилки с прикрепени капачки

Системата на Кока-Кола в България въвежда прикрепени капачки към пластмасовите бутилки за всичките си марки безалкохолни напитки на българския пазар, като промяната започва поетапно от  февруари 2023 г.

Тази мярка има за цел да стимулира събирането и рециклирането на пластмасовите капачки и бутилки, за да помогне за намаляване на отпадъците от опаковки. Новият дизайн на капачките е поредният етап от пътя на Системата към по-устойчиви опаковки и глобалния ѝ ангажимент до 2030 г. да събира и рециклира по една бутилка или кен за всяка продадена бутилка или кен, както и да има по-успешен и бърз напредък в посока  премахването на отпадъците от опаковки.

Бутилките с новата капачка ще се произвеждат в производствения център на компанията в Костинброд, след като в началото на 2022 г. заводът ѝ в Банкя въведе иновацията за първи път в България.

Прикрепените капачки на Кока-Кола са решение с иновативен дизайн и важна стъпка по пътя за иновации на компанията. Въвеждането им е сложен процес, който може да има голямо въздействие. Системата за отваряне е същата като при стандартната бутилка. Иновацията се прилага чрез пръстен, който с помощта на езиче държи капачката идеално прилепнала. Капачката остава прикрепена, чрез защитния пръстен на бутилката, а езичето осигурява идеално отворено положение.

Докладът за устойчиво развитие на Кока-Кола Системата у нас за 2020-2021 г. показва, че 100% от опаковките на всички продукти на компанията вече са рециклируеми. Допълнително, благодарение на олекотяването на бутилките на своите продукти през 2021 г. компанията е спестила над 1 150 тона пластмаса, което се равнява на над 58 млн. бутилки Coca-Cola 0.500 мл. Всички спестени материали са спомогнали значително за предотвратяването на изпускане в атмосферата на над 2 500 тона въглеродни емисии. Системата на Кока-Кола в България отчете и предсрочно изпълнение на една от ключовите си цели до 2025 г., а именно намаляване на преките въглеродни емисии с 30%, като спести общо над 90 483 тона емисии от цялостната си дейност в страната за периода 2020-2021 г.