fbpx Колекция изработена от изхвърлен текстил обръща внимание на устойчивата мода | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Колекция изработена от изхвърлен текстил обръща внимание на устойчивата мода

Най-устойчивите дрехи са тези, които вече имате, но те се носят средно по десет пъти, след което се изхвърлят – много по-рано отколкото е нужно. Ето защо шведската марка за домакински електроуреди Electrolux иска да вдъхнови потребителите да разчупят този модел и да се грижат по-добре за своите облекла. За да демонстрира, че използваните дрехи все още имат стойност, Electrolux си сътрудничи с шведското дизайнерско дуо, Rave Review, и заедно създават уникална колекция изработена от изхвърлен текстил, набавен от второто по големина сметище за дрехи в света - пустинята Атакама.

Почти 73% от всички текстилни отпадъци в глобален мащаб, се изхвърлят на сметищата или биват изгаряни. Пустинята Атакама в Чили, където се намира второто по големина сметище за дрехи в света, в последно време се превърна в символ на прекалено ускореното развитие на „бързата мода“ и показва значителното увеличение на текстилните отпадъци в световен мащаб. Според данни на UNECE 21 милиарда тона дрехи се изхвърлят на сметищата всяка година. Само в пустинята Атакама, всяка година се разтоварват около 39 хиляди тона дрехи.

 „Очевидно е, че освен предизвикателствата свързани с така наречената „бърза мода“, имаме нужда от промяна в начините на употреба и грижа за дрехите. Проучвания показват, че удължаването на живота на дрехите ни само с няколко месеца, може да намали въглеродните емисии, водния отпечатък и генерирането на отпадъци до 20-30 процента. Има различни начини да направите това: освежете или променете старите си дрехи, перете ги или ги почистете по начин, който е по-устойчив.“, споделя Ванеса Бутани, вицепрезидент „Устойчивост“ в Electrolux.

Ето защо Electrolux си партнира с дизайнерското дуо Rave Review, познато със своите цветни колекции висша мода, изработени от рециклирани материали, с ясна мисия - да дават нов живот на изхвърлени ненужни дрехи събирани от сметищата за дрехи в Атакама. Резултатът е първата модна колекция с преработени (upcycled) дрехи от Атакама. Стремежът е да се даде повече гласност на нарастващия проблем свързан с модното разхищение и да се покаже вдъхновяващ пример, който може да предизвика промяна в потребителското поведение.

 „Винаги сме вярвали, че в бъдещето модата не може да съществува по начина, по който съществува сега. Мисля, че всички трябва да се променим по един или друг начин. Когато става въпрос за мода, грижата за това, което вече имаме е може би най-осезаемият и лесен начин да го направим.“, казва Ливия Шък, съосновател и креативен директор на Rave Review.

Целта на инициативата е дрехите да издържат два пъти по-дълго с наполовина по-малко въздействие върху околната среда до 2030 г.

"Нашата цел е чрез модернизиране на технологиите за грижа на всички видове тъкани и вдъхновявайки ни да имаме по-добри навици в грижата за дрехите, е да намалим наполовина въздействието върху околната среда и да удължим средния живот на дрехите.

Проучванията показват, че е нужно да се даде пример на хората как да се грижат най-добре за дрехите си и да се насърчат устойчиви практики за пране: перете по-малко – тогава когато е нужно, по-често използвайте пара, перете по-голям обем дрехи на по-ниски температури", споделят от компанията.