fbpx Кризата при пазара на луксозни имоти е преодоляна | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Кризата при пазара на луксозни имоти е преодоляна

Кризата при пазара на луксозни имоти е преодоляна

Това сподели днес на Весела Илиева, изп. директор на агенцията за луксозни имоти Unique Estates представяйки обобщени данни за пазара през 2011 г. Независимо от кризата сделките с луксозни имоти за 2011 г. са нараснали двойно в сравнение с 2010 г. Раздвижването на пазара през изминалата година се дължи преди всичко на обективни фактори като нарастване на доходите и спестяванията на потенциалните купувачи, на страх от случващото се в еврозоната, на спад на акциите на фондовите пазари както и на спешна нужда от свежи пари от страна на продавачите с цел покриване на кредитни задължения.

Най-високата постигната цена при сделка през 2011 г е около 3000 евро/кв.м за района на Докторската градина и центъра на София. Интересен факт е, че покупките на имоти се финансират предимно с лични средства и много малка част банково финансиране.

В почти всички сегменти на пазара се регистрира увеличение на доходността от отдаване на жилището под наем, като най-доходоносна се очертава инвестицията в едностайно луксозно жилище с цел отдаване под наем. Средната доходност от отдаване на луксозен имот под наем се увеличава от 5.7% през 2010 г. до 6.2% годишно през 2011 г. В резултат на понижаването на лихвите по банковите депозити през 2011 г. се оказва по-изгодно да се инвестира в луксозен имот, отколкото парите да се държат в банков влог.

Тенденция през изминалата година е търсенето на по-големи жилища, което специалистите очакват трайно ще нараства, тъй като засега на един човек у нас се падат по 18 кв.м полезна жилищна площ срещу 33 кв.м средно за останалите страни от ЕС. Строителството, а оттам и предлагането на луксозни жилища през последните месеци е ограничено не само количествено, но и качествено. А интерес към жилища „старо строителство” трудно може да бъде удовлетворен, тъй като липсва предлагане на пазара.

В условията на ограничено предлагане и трайно нарастващо търсене, специалистите са категорични, че цените на луксозните имоти ще се увеличават.

Facebook коментари