fbpx Софийските хали отварят с пространство за изкуства | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Софийските хали отварят с пространство за изкуства

Дни преди официалното откриване на обновените Централни хали, Kaufland България представи концепцията си за развитие на част от пространството в емблематичната сграда като градска сцена за култура, изкуства и наука.

Отделно от възстановената функция на сградата като „покрит пазар“, в сутерена с археологическото наследство от древна Сердика, предстои да бъде развиван културен календар с музикални, сценични, изящни и визуални изкуства. Част от него ще бъде и специална селекция от медийни събития. Фокус в програмата ще са образователните теми, свързани с културното наследство на София и района около Централни хали, изкуствата и културата с превес на младите и изгряващи артисти, кулинарната култура, свързана исторически със сградата и квартала, и детската програма, която ще се развива съвместно с най-голямата книжарница за детски книги, създадена от Гринуич в сутерена. 

От днес стартира и отворена покана към артисти и организатори за представяне в новото пространство.

Специално свикан Обществен съвет от доказани експерти с отношение към градската среда и културата ще съблюдава за налагането на сцена „Централни хали“ като част от градската културна идентичност. В обществения съвет са включени 6 участника, като председател е проф. д-р арх. Йорданка Кандулкова (УАСГ). Останалите членове са доц. д-р Венета Ханджийска (Регионален исторически музей – София), Константин Вълков (журналист), Даниел Ненчев (журналист), Петър Димитров (AtoJazz) и Стефан Огнянов (Sofia Free Tour).