fbpx Културните ни институти в чужбина ще популяризират българския туризъм | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Културните ни институти в чужбина ще популяризират българския туризъм

Културните ни институти в чужбина ще популяризират българския туризъм

Българските културни институти в чужбина ще популяризират възможностите за туризъм в страната ни. Това предвижда Споразумението за сътрудничество и обмен на информация за популяризиране на българския туризъм в чужбина, което подписаха министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на културата Вежди Рашидов. Културните ни институти са 11 и са в Берлин, Братислава, Будапеща, Варшава, Виена, Лондон, Москва, Париж, Рим, Скопие и Прага.

По силата на споразумението Министерството на културата ще възложи на българските културни институти в чужбина ангажименти за представяне на страната като атрактивна туристическа дестинация, нейното богато културно наследство и възможностите за практикуване на културен туризъм в България. Успоредно ще се популяризира и потенциалът й за развитието на морски, планински, балнео и СПА, еко-, селски, спортен  и приключенски, ловен туризъм, голф, винен и гурме туризъм.

„Културата и туризмът трябва да вървят ръка за ръка, само така можем да привлечем в България още по-голям брой туристи и да покажем красотата на уникалното ни наследство”, посочи министърът на културата Вежди Рашидов.

„Това сътрудничество с колегите е изключително важно за нас, за да може страната ни на място да използва по-ефективно възможностите на българските културни центрове“, заяви при подписването министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя подчерта, че тези представителства се намират на централни места в съответните страни, които са наши ключови пазари, и са много удобни за реализацията на рекламни и други кампании за популяризирането на България като туристически маршрут. „Ние всички имаме общ интерес държавата ни да стане разпознаваема и предпочитана дестинация и трябва да обединим усилията си в изграждането на положителния й имидж“, подчерта министър Ангелкова.

Двете министерства съвместно ще организират и събития за представянето на страната ни като целогодишна туристическа дестинация. Министерството на туризма се ангажира да съдейства и с рекламно-информационни материали за България като атрактивно място за пътешествия и почивка. Двете министерства ще си партнират и с обмен на информация за актуализиране на националния културен календар, който се води към министъра на културата.