fbpx Силен интерес към винения конкурс "Златен ритон" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Силен интерес към винения конкурс "Златен ритон"

14-членно жури ще оценява пробите, които се съревновават за престижните отличия „Златен ритон“ на международната специализирана изложба „Винария 2023“, която ще се проведе от 21 до 25 февруари 2023 г. в Международен панаир Пловдив.

В международния дегустационен конкурс „Златен ритон“ се представят проби на вина и спиртни напитки от България, Турция, Сърбия и Германия. Близо 20% от получените еликсири са изпратени от чужбина, което говори за високата оценка на уайнмейкърите от европейските страни към дегустациите, предшестващи „Винария“, коментира председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов, който е съорганизатор на конкурса.

Вината ще бъдат представени в 6 групи – бели, розови и червени от последна реколта и от по-стари реколти. Те ще бъдат оценявани по 100-точковата система на Международната организация по лозата и виното (OIV), а спиртните напитки – по 5-балната точкова система. Конкурсът е организиран според критериите на най-авторитетните световни прояви в сектора. Именно поради този факт, призовете носят престиж на отличените производители, като открива нови възможности за успешно позициониране на вината у нас и в чужбина.

След 4-годишно прекъсване Съюзът на енолозите в България в партньорство с Университета по хранителни технологии и Международен панаир Пловдив продължава традицията за провеждането на международния конкурс за вина и спиртни напитки „Винария 2023“, като най-старият и с най-дълга традиция енофорум в страната. Дегустациите ще се проведат на 17 и 18 февруари 2023 г. в панаирния комплекс в Пловдив.