fbpx Летище София с 35-годишна концесия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Летище София с 35-годишна концесия

Министърът на транспорта и информационните технологии Росен Желязков подписа 35-годишната концесия за управление на Летище София от консорциума „SOF Connect”. За този период компанията е задължена да направи инвестиции за подобряване и разширяване на летището поне за 608 млн. евро.

Плановете на консорциума включват преустройство на Терминал 1 и Терминал 2. Компанията ще плаща концесионна такса от 24,5 млн. евро на година. Освен това трябва да бъде изградена нова писта и нов терминал в рамките на 10 години.  

Финансирането и управлението в “SOF Connect” ще се осигурява от френската финансова компания Meridiam, основана през 2005 г., която е изграждала тунели в Ирландия и Маями, магистрала в Австрия, скоростни жп трасета във  Франция, летището в Аман. Тя ще работи в сътрудничество с Мюнхенското летище и със строителната компания Strabag.

"Днешното подписване на концесията на летище София е показателно за това, че нашите европейски партньори са добре дошли в България", коментира премиерът Бойко Борисов, който също присъства на церемонията.