fbpx Лица под 18 години няма да могат да посещават моловете в София без придружител | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Лица под 18 години няма да могат да посещават моловете в София без придружител

На територията на София се въвеждат две нови мерки и се създава организация за включване на диагностично-консултативните центрове в прегледите при леки грипоподобни симптоми, като част от опитите за справяне с пандемията от новия коронавирус. Това написа кметът на столицата Йорданка Фандъкова в профила си във Facebook.

Посещенията в молове на непълнолетни деца без пълнолетен придружител се забраняват от утре, 7 ноември. Това е решение на софийския оперативен щаб, което обсъдено и с ръководствата на големите търговски обекти, които имат сериозни затруднения в контрола на групите от тийнейджъри.

Ще бъдат създадени и „зелени коридори“ за гражданите над 65-годишна възраст, като те ще могат да посещават хранителните магазини между 10:00 и 12:00 ч. на обяд.

След обсъждане със здравния министър, проф. Костадин Ангелов, ДКЦ-тата ще се включват в прегледа на гражданите с грипоподобни симптоми. Целта е разтоварване на големите софийски болници от пациенти, които имат леки симптоми и се нуждаят от лечение вкъщи. Директорите на ДКЦ-та трябва да обособят зони за клинични прегледи в рамките на седмица, като трябва да има екип от лекар, медицинска сестра или лаборант, които при нужда ще правят кръвни изследвания и антигенен тест. Пациентът трябва предварително да е разговарял с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания.

Засиленият контрол за носене на маски в градския транспорт. По данните от последните 10-ина дни в системата на "Метрополитен" има значителен отлив на пътници. Наблюдава се спад от около 100 хил. души дневно.