fbpx Low cost пазарът има голям потенциал за растеж в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Low cost пазарът има голям потенциал за растеж в България

етикети

Европейците са песимистично настроени за бъдещето. Една от причините за това е инфлацията, която води до промени в покупателната способност. Според данните от голямото годишно проучване на BNP Paribas Personal Finance „Обсерватория 2023“, 54% от анкетираните 14 200 души в 15 страни казват, че покупателната им способност е намаляла. Сред хората в Европа се наблюдава и страх от евентуален недостиг на храна, от което се опасяват 58%, и от прекъсвания на комунални услуги и ресурси като горива, електричество и газ. В резултат на това европейците потребяват все по-внимателно и разумно стоки и услуги и избират да пазаруват на ниски цени, без да се срамуват.

Този начин на мислене, разпространяващ се все по-бързо в Европа, създава сериозен потенциал за ръст на дискаунт бизнес моделите. Например, 43% от европейците заявяват, че през следващите години ще купуват повече такива стоки. Най-големи ръстове се очакват при дискаунт веригите за търговия с храни, като 41% от хората казват, че ще пазаруват по-често в такива магазини, и при облеклата с 34%.

Low cost пазарът има голям потенциал за растеж и в България – по-малко от половината българи приемат, че той е добре развит в страната, докато средното за Европа е 60%.

Този бизнес модел ще става все по-популярен и с преодоляването на неудобството от пазаруването в дискаунтъри. Едва 26% от хората намират използването на low cost услуги и продукти за „унизително“, докато останалите 74% твърдят, че няма нищо срамно в това. Причината е, че този бизнес модел помага на хората да запазят нивото си на потребление на фона на очаквани затруднения - 82% от участниците в проучването споделят, че пазаруват в дискаунт магазини, а 77% казват, че купуват low cost продукти.

Според 85% от европейците low cost моделът им позволява да купуват стоки, които не биха си позволили иначе, тъй като са твърде скъпи. Позицията, че този сектор е начин за повишаване на покупателната способност с по-ниските си цени се споделя от 83% от хората.

Според българите едно от най-важните условия за растеж на този сектор обаче, е да предложи по-добро качество. В момента средната оценка за качеството на нискобюджетните продукти и услуги у нас е 6.1 от 10, което е най-ниското ниво за Европа и е много под средното от 6.8.