fbpx Лятна експозиция в националния музей Пикасо в Париж | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Лятна експозиция в националния музей Пикасо в Париж

Лятна експозиция в националния музей Пикасо в Париж

До 3 септември 2017 г. в Националният музей  Пикасо в Париж се представя първата изложба, посветена на годините, споделяни между Пабло Пикасо и първата му съпруга руската балетна танцьорка Олга Хохлова.

Чрез богата селекция от над 350 произведения на изкуството, картини, рисунки, непознати досега писмени и фотографски архиви, изложбата се опитва да надникте в големите творби на Пикасо между 1917 и 1935 г., които пресъздават неговата визия, филтрирана през социалната и политическата история на Междувоенния период.

Олга Хохлова е родена в дома на полковник през 1891 г. в украинския град Нижни. През 1912 г. влеза в престижния руски балет, режисиран от Сергей Дягилев.  През пролетта на 1917 г. тя е в Рим по покана на Жан Кокто, който създава декорите и костюмите на балета "Парад". Именно там тя се запознава с Пабло Пикасо.
Като перфектен модел по време на класическия период на Пикасо, Олга за пръв път е изобразявана от тънки, елегантни линии, вдъхновени от майстора от френския неокласически художник  от 19-ти век Жан Огюст Доминик Енгр.

Олга често е представяна като меланхолична, седнала, докато чете или пише кореспонденция,  със семейството си. След раждането на първото си дете, Павел, на 4 февруари 1921 г., Олга се превръща в вдъхновение за многобройни майчинни сцени, композирани в невинна мекота.
Но художественото безпокойство на Пикасо го люшка постоянно и той трудно се задържа в една посока повече от няколко часа. Амбициозната Хохлова, която се опитва да го укроти, скоро започва да го задушава. Връзката им върви към разпад и те се разделят, въпреки че остават омъжени до смъртта на Олга през 1955 г.

 

Facebook коментари