fbpx Успешно начало на вагнеровата седмица в София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Успешно начало на вагнеровата седмица в София

Меломани от над 10 държави от целия свят пристигнаха специално за повторното изпълнение Софийската опера и балет на „Пръстенът на нибелунга“ от Рихард Вагнер. Повече от час преди изпълнението на „Рейнско злато“ – първото заглавие от тетралогията, нетърпеливи разноезични вагнерианци обсадиха театъра. Те посрещнаха с аплаузи кратките музикални откъси, изпълнени от брас секция на оркестъра на Софийската опера и балет. Поздравления прие и авторката на стилната изложба, подредена във фоайето на Операта – 17-годишната възпитаничка на Художествената гимназия в София Рени Нинова и нейната преподавателка и автор на идеята – Александра Гогова. Изложбата е посветена на Вагнеровата тетралогия и представя визии за корици и проекти за плакати.

Бурни нескончаеми аплаузи и викове „Браво“ изпратиха вдъхновената игра на солистите Николай Петров, Светозар Рангелов, Хрисимир Дамянов, Даниел Острецов, Бисер Георгиев, Пламен Папазиков, Стефан Владимиров, Петър Бучков, Румяна Петрова, Силвана Пръвчева, Благовеста Мекки-Цветкова, Ирина Жекова, Доротея Доротеева и Димитринка Райчева. Много комплименти получи и изпълнението на оркестъра, дирижиран от Ерих Вехтер.

Видимо развълнуван, на сцената се качи Почетният президент на Международната асоциация на Вагнеровите общества и председател на Вагнеровото общество във Фрайбург Йозеф Линхарт. От името на новоизбрания президент на асоциацията Томас Краков той връчи на режисьора Пламен Карталов златна значка и флаг с логото “W” - най-високото отличие за изключителни постижения в популяризирането на музиката на Вагнер. Като благодари на присъстващите зрители за присъствието и за интереса, Маестро Карталов припомни думите на младия Вагнер „Моето място е извън Германия“.