fbpx Можем да изнасяме фармацевтични и медицински продукти за Китай | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Можем да изнасяме фармацевтични и медицински продукти за Китай

Съществува потенциал за разширяване на българския износ на фармацевтични и медицински продукти за Китай. Представителите на китайския бизнес ще имат възможност да се запознаят с предимствата и качествата на тези производства у нас по време на срещите им с български компании. Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров при откриването на бизнес форум на тема „България – Китай: търговия и сътрудничество в областта на фармацевтичните и медицински изделия” в Българската търговско-промишлена палата.
България е поставила във фокуса на външноикономическата си политика разширяването на търговско-индустриалните отношения с Китай като водещ традиционен партньор, заяви зам.-министър Димитров. Той припомни, че през 2012г. двустранният стокообмен между България и Китай е бил на стойност от 1.8 млрд. щатски долара, което е рекордно ниво в търговията между двете страни. Ръстът на българския износ за азиатската страна с 88% я нарежда на второ място след Турция сред експортните дестинации извън ЕС.

Бизнес форумът, на тема „България – Китай: търговия и сътрудничество в областта на фармацевтичните и медицински изделия”, се организира от БТПП и Китайската търговска камара за внос и износ на лекарства и продукти за здравето, съвместно с посолството на Китай в София. В него участват 17 китайски компании, производители и търговци на фармацевтични продукти и медицинско оборудване, както и официални лица от Министерството на търговията на Китай, Министерството на индустрията и информационните технологии на Китай, Китайската търговска камара за внос и износ на лекарства и продукти за здравето, и посолството на Китай в София. От българска страна участие във форума ще вземат над 30 компании.