fbpx Фестивал на розовия домат събра в София хиляди фенове на българската храна | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Фестивал на розовия домат събра в София хиляди фенове на българската храна

етикети

Хиляди хора се събраха на първия Фестивал на розовия домат на 16 септември в София. Български фермери бяха предложили отгледани с много любов и внимание розови домати, а хората успяха да ги опитат, да поговорят с производителите, както и да вкусят неустоими доматени изкушения.
На сцената на Фестивала се изявяваха през целия ден изпълнителите от Blacky и Dance studio New eX, „Желязков денс груп“, лауреатите от Националния фестивал на клубовете за народни хора „Хоро се вие, извива“, както и изключителните музиканти от Духов оркестър „Виво Монтана“. Гостите на Фестивала извиха и най-дългото Доматено хоро, което остави без дъх любителите на хубавата народна музика.

Производителите на български розов домат са уверени, че тяхната продукция е вкусна и здравословна и поясниха защо – доматът е много нежен и ароматен, с тънка ципа, не е траен като предлаганите червени домати и трудно се транспортира и съхранява, и по тази причина – бързо се реализира и не заседява в магазините.
Гости на Фестивала бяха и организаторите на празника на чушката и домата - Куртово Конаре Фест, който всеки септември привлича производители, хора на изкуството и любители на добрата храна в столицата на розовия домат - Куртово Конаре.
Антония Григорова, ултра маратонец, успешно пробягала екстремната дистанция от връх Ком до нос Емине, по билото на Стара планина, вдъхнови участниците със своята енергия и вдъхновение.

Майсторът на Юнашката лютеница Ангел Ангелов даде възможност на гостите на Фестивала да се включат в подготовката й, както и да опитат от вкусния доматен продукт. Въпреки че бе произведена 1 тон и 200 кг. лютеница, в края на празника цялото количество бе опитано и изядено. Ангелов издаде и „тайната“ на Юнашката лютеница – използвани са само български и качествени съставки –домати, чушки, патладжан и моркови, без олио и захар, и с малко сол, черен пипер и чесън на вкус.