fbpx Средната цена на жилища в София намалява с 5% | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Средната цена на жилища в София намалява с 5%

Средната цена на жилища в София намалява с 5%

За една година средната цена на жилищата в София намалява с 5 % до 691 евро/кв.м. през март 2012. Най-голям е спадът в западните райони и в равнинните покрайнини на североизток. Въпреки общата тенденция, в южните квартали на града е отчетено повишение от 4% до 771 евро/кв.м., а в центъра цените са се стабилизирали около 1 050 евро/кв.м., според проучване на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Средният наем на жилище в София е между 2,80-3,00 евро/кв.м./месец. Едностайните апартаменти в центъра са по-скъпи и се реализират на нива от 3,70-4,00 евро/кв.м./месец. Най-добрите апартаменти могат да се отдадат и над 10 евро/кв.м./месец, но такива сделки са по-скоро изключение.

Най-търсени на пазара на търговски площи в София през първото тримесечие на годината са магазини с площ между 30-100 кв.м. Наемните нива варират от 10 евро/кв.м./месец за второстепенните локации до 50 евро/кв.м./месец за най-предпочитаните модерни помещения в райони с интензивен човекопоток. Предпочитанията на потребителите за по-изгодни търговски предложения стимулират разширяването на веригите супермаркети с по-достъпни цени като LIDL и Kaufland. Големият интерес към навлизането на шведските IKEA и H&M също потвърждава тази тенденция.

Facebook коментари