fbpx МВФ повиши прогнозите си за ръст на глобалната икономика | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

МВФ повиши прогнозите си за ръст на глобалната икономика

МВФ прогнозира, че растежът през 2021 г. ще бъде най-големият от поне 1980 г. насам. Фондът, който със Световната банка провежда пролетните си срещи практически тази седмица, подчерта, че политиците трябва да намалят правителствената подкрепа „постепенно“, за да избегнат „фискални скали“.

За 2022 г. фондът отчита глобален растеж от 4.4%, по-висок от предвидените 4.2% по-рано.

Все пак много напреднали икономики няма да се върнат към нивата си на допандемична продукция до 2022 г., каза МВФ, а на развиващите се пазари и развиващите се икономики може да са необходими повече години – до 2023 г., за да възстановят тези нива. Световната икономика през 2024 г. ще бъде с около 3% по-малка от очакваното преди избухването на Covid-19, заяви МВФ миналата седмица.

Различните пътища за възстановяване вероятно ще увеличат глобалната пропаст в жизнения стандарт, каза МВФ. Фондът изчислява загубите на доход на глава от населението през периода 2020-22 г. в развиващите се и развиващите се пазари, с изключение на Китай, на еквивалент на 20% от БВП на глава от населението за 2019 г. Това е много по-лошо от 11%, които МВФ вижда в развитите икономики.

Очаква се около 95 милиона души да са изпаднали в крайна бедност през 2020 г. Изчислено е, че броят на недохранените е нараснал с 80 милиона.

В световен мащаб икономиките, зависими от туризма, са изправени пред особено трудни перспективи за възстановяване, предвид бавния темп на нормализиране на трансграничните пътувания, отбелязва фондът.

МВФ отбеляза риска, че ако мутациите на вирусите надхвърлят въвеждането на ваксините, Covid-19 може да се превърне в ендемично заболяване с неизвестна тежест.

Междувременно данните за инфлацията в световен мащаб могат да станат нестабилни през следващите месеци, предвид рекордно ниските цени на суровините преди година, но тенденцията трябва да се окаже краткотрайна, заяви МВФ. Приглушената перспектива отразява слаб пазар на труда, висока безработица и малка сила за договаряне на работниците.

Очаква се обемът на световната търговия да се ускори с 8,4% тази година при възстановяване на покупките на стоки, в сравнение с 8,1% увеличение през януари.