fbpx Над 100 живота годишно мога да се спасят, ако шофьори и пътници слагат предпазните колани | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Над 100 живота годишно мога да се спасят, ако шофьори и пътници слагат предпазните колани

 

Анализът на статистиката показва, че над 100 живота можеха да бъдат спасени за година в България, ако шофьорите и пътниците бяха поставили предпазните си колани. Това съобщи председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова по време на едно от най-големите автомобилни събития в страната - ежегодният събор на „БМВ Клуб България“. Двудневната проява се провежда вчера и днес (15 и 16 юни) на Летище Стара Загора. Държавната агенция заедно с Пътна полиция и Българския червен кръст организираха специална Зона за пътна безопасност в рамките на проявата, в която се провеждаха редица демонстрации, които да засилят вниманието на хората. 

Лека катастрофа с непоставен колан може да се равнява на падане от 5-ия етаж. Този факт научаваха всички посетили Зоната по пътна безопасност. Според научна експертиза при челен сблъсък с автомобил, движещ се с 40 км/ч, пътник без колан бива изстрелян напред със сила 12 пъти по-голяма от собственото му тегло, може да се равнява на падане от петия етаж.

“Подобни прояви събират хиляди хора, които са активни шофьори. Те идват тук, защото тези събития дават не само възможност за забавления, но и вдигане на високи скорости, и включване в  различни надпревари. Искаме да използваме възможността и да им припомним, че извън подобни обезопасени зони шофирането е преди всичко отговорност“, подчерта Малина Крумова. По думите ѝ високата скорост съчетана с непоставяне на колан може да доведе до фатален край при инцидент. „Искаме да напомним на хората, не само да намалят скоростта, но и задължително да поставят своите колани и да обезопасят децата в колата“, обясни тя. Затова и основен фокус в информационните материали, които бяха раздавани от ДАБДП бе именно важността от поставянето на колани и използването на специализирани детски столчета.

Засилено внимание бе обърнато и на още един проблем, който става все по-голям фактор за отклоняване на вниманието на шофьорите от пътя – не просто ползване на мобилен телефон, но и на писане и четене на съобщения на него. „За съжаление през годините не само, че не успяхме да научим хората колко е опасно да говорят по мобилните си телефони, но с все по-масовото използване на социални медии и различни чат приложения сме свидетели колко често те се опитват да пишат или четата докато шофират. Нещо, което е не само забранено, но предпоставка за катастрофи“, посочи Малина Крумова. Според нея контролът е важен, но още по-важно е хората да бъдат убедени и да осъзнаят колко опасно е това и до какво може да доведе. „Затова разговаряме с хората, които посещават Зоната за безопасност и с конкретни примери ги караме да се замислят, че по този начин застрашават както своя живот, така и на пътниците в колата и другите участници в движението“, подчерта председателят на държавната агенция.

В рамките на двата дни на събора в Зоната за пътна безопасност бяха раздавани редица информационни материали. Служители на Пътна полиция демонстрираха технически средства, използвани в тяхната работа, а всеки можеше да направи справка в реално време за контролните си точки и наложени санкции по Закона за движение по пътищата. Гостите на проявата можеха да усетят и влиянието на алкохола върху човешкото поведение със специални алкоочила. Експерти и доброволци от Български Червен кръст организираха демонстрации за оказване на първа помощ при инцидент на пътя. Специално внимание бе отделено и на децата, за които бяха организирани открити уроци и игри, които да ги научат на основни правила за пътна безопасност.