fbpx Над 50% от хората получават целия си месечен доход по дигитален канал | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Над 50% от хората получават целия си месечен доход по дигитален канал

В България са отчетени най-малък процент потребители, които пазаруват онлайн спрямо Австрия, Гърция, Румъния, Сърбия, Унгария и Хърватия. Очаква се, обаче в следващите години броя на онлайн трансакциите да нарасне значително с навлизането на решения, които повишават сигурността, удобството и бързината, като например трансакции на токенизиран търговец и възможността за сигурно завършване на поръчка „Click to Pay“.

Наблюдава се зависимост между сигурността и употребата – колкото по-често потребителите използват даден платежен метод, толкова по-удобен и сигурен смятат, че е той. Безконтактното плащане се разглежда като най-удобният метод и се нарежда на второ място след плащането в брой по критерий сигурност, което е много положителен показател за развитието на дигиталните плащания спрямо парите в брой.

Иновациите,  като  мобилни портфейли или смарт часовници, се считат за по-малко сигурни и по-малко удобни в сравнение с по-традиционните методи. Наблюдава се, че колкото по-дълго време едно платежно решение присъства на пазара, толкова по-високо е възприятието за сигурност и удобство, което пък води до по-честата му употреба.

Когато става дума за афинитет към дигиталните решения, почти 70% от участниците заявяват, че биха избрали платежното решение, което е най-подходящо за дадената ситуация. България постига по-високи резултати от други държави по отношение на интерес към иновативни платежни инструменти, което сочи, че българите се смятат за по-отворени към възприемане на нови решения, отколкото други държави.

През последните години, обемите на трансакциите на банкомат остават непроменени - 74% от общия обем. Тенденцията е, обаче броят на трансакциите на ПОС да расте - 66% от общия брой (329 млн. бр. трансакции), за сметка на тегленето от банкомат - 34%. Това показва, че потребителите предпочитат да плащат малки суми с карта, като това най-вероятно се дължи на широкото разпространение на безконтактната технология, но продължават да теглят голяма част от парите си на банкомат.