Над хиляда младежи участваха в инициативата "Мениджър за един ден"

Образователната организация Джуниър Ачийвмънт (JA)България проведе 18-то издание на програмата „Мениджър за един ден“. 1180 младежи бяха мениджъри за един ден в 60 общини в страната, а 400 млади хора участваха в петото издание на младежкия кариерен форум „Професиите на бъдещето“ в София. 

JA България обяви резултатите от проучване, което организацията е провела непосредствено след миналогодишното издание на „Мениджър за един ден“, сред 365 младежи между 16 и 25 години, от което стават ясни някои тенденции в настройката на поколението Z (родени след 1995 г.) към бъдещата им работна среда. 56% от участниците в допитването са под 18 години, а 41 % са между 18 и 25, съвсем малък процент от респондентите е над 25 години.

Сред открояващите се тенденции са:

- Живеещите в София са по-склонни да работят в частния сектор, а тези в други градове – да създадат собствен бизнес.
- Живеещите момчета в София са много по-склонни да желаят да работят в технологична компания.
- От младежите между 18 и 25 г., живеещите в София и с очакван доход над 2000 лв. са много по-склонни да искат да работят в голяма международна корпорация.
- Младежите под 18 г. са много по-склонни да кандидатстват директно на сайта на компания или организация, а тези между 18 и 25 г. и от София – да използват социалните мрежи.
- Живеещите в град с население под 50 000 жители са малко по-склонни да не искат да работят в чужбина, при тези с очакван доход над 2000 лв. е обратното.
- Тези с очакван доход над 2000 лв. са много по-склонни да търсят постоянна заетост в чужбина.
- Не се наблюдават съществени разлики при демографските групи, освен че тези с желан доход над 2000 лв. са много по-категорични при посочването на заплащане като водещ фактор.
- Интересна тенденция е, че младежите под 18 г. са с много по-висока нагласа за по-дълъг престой при един работодател, отколкото тези между 18 и 25 г.;

Представянето на резултатите от проучването на JA беше последвано от панелна дискусия, в която участваха футуролога и изследовател от БАН Мариана Тодорова, HR директорът на HP Inc., Бранимира Нешовска, Мария Темелкова от Manpower България и изпълнителният директор на JA България, Милена Стойчева.

Във форума „Професиите на бъдещето“ се включиха 15 големи компании и вдъхновяващи лектори, които говориха през младежите по темата „Работа със (с)мисъл: как поколението Z и работодателите днес оформят професиите на бъдещето“. Публика бяха близо 400 младежи от училища и университети от София, Враца, Карлово, Габрово, Пловдив, Средец и др. Те имаха възможност за задаване на въпроси по време на презентациите, както и за лични разговори с представители на компаниите и организациите, които се включиха във форума.

„Форумът „Професиите на бъдещето“ е уникална добавена стойност към популярната програма „Мениджър за един ден“, за пета поредна година събитието доказа, че е истинска пресечна точка на млади таланти и иновативни работодатели. Построен в духа на вдъхновяващи презентации от сцена, форумът е и ефективен диалог между младежите и бизнеса и това изключително много ме радва“ – сподели Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България

Facebook comments