fbpx Надежда Ляхова със самостоятелна изложба | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Надежда Ляхова със самостоятелна изложба

На 1 ноември от 19 ч. в галерия Аросита ще се открие изложбата „1001 желания“ на Надежда Олег Ляхова. Посетителите ще могат да видят обекти, авторски и намерени снимки, отпечатъци, текстове, книги и отломки от предишни произведения. В центъра й са издяланите от художничката фигури на прасета. За тях са използвани остатъци от предишна работа „Сапунени отражения“, състояща се от отливки от лицето на автора от ръчно направен сапун. Към тях са прибавени спомени и артефакти от различни периоди.

Изложбата представлява пъзел от напаснати парчета, които притежават самостойна красота и смисъл, но ги изявяват пълноценно само в съзвучието на цялото. Тя е едновременно ретроспекция на минали събития и случки, опит за самоанализ и жив поглед наоколо.

Занимавайки се последователно с една от най-древните творчески дейности – извайване на фигурки, Надежда Олег Ляхова прониква не само през пластовете на материала, но и използва това медитативно състояние, за да понесе и проумее случващото се наоколо. Както се вижда и от изложбата, всичко е очаквано – върхове и спадове, облаци и тъмни дебри, реалност и желания. Все познати нещо, освен когато се отнасят до нечий конкретен живот.
 
Надежда Олег Ляхова е родена през 1960 в София. Художничката е известна със способността да „улавя“ и пресъздава най-деликатните и често невидими състояния на предметите, хората и човешките взаимоотношения. Умението да забележи онова, което другите не виждат, да „извади” нюансите и от най-делничната ситуация или от най-обикновената случка, я превръщат в един от най-чувствителните съвременни автори.