fbpx Приключи реновация на римска крепост край Русе | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Приключи реновация на римска крепост край Русе

Приключи реновация на римска крепост край Русе

 

Завърши проектът„Възстановяване и социализация на Римска крепост „Сексагинта Приста”, край Русе. Стойността му от 1 293 601.92 лв. се финансира от Европейския Съюз по Оперативна програма „Регионално развитие”. Бенефициент е Министерството на културата.

Извършено е основно ремонтиране и адаптиране на двете сгради на територията на културната ценност. За обезпечаване на достъпа до „Сексагинта Приста” е изградена и осветена рампа, разположена над археологическите останки. Изградено и оформено е художествено осветление. За целите на атракцията е направена и база за експериментална археология. Поставен е макет на кораба ''Пристис'' и е монтирана Наблюдателната кула – реплика на фар от римския лимес.
Изграждането на базата за експериментална археология и експонирането на характерните за крепостта елементи дава възможности за реализацията на ученически и студентски практики като в същото време увеличава привлекателността на туристическата атракция.

Проектът е насочен към осигуряването на равни възможности за достъп до културни продукти и услуги, които ще бъдат предлагани на всички жители и туристи, без значение от техните физически възможности, етническа или социална принадлежност. Със средствата от Европейския Съюз бяха създадени условия за участие на граждани в неравностойно положение в културни дейности и бе осигурена необходимата инфраструктура за достъп на всички посетители, без значение нивото на тяхната мобилност.

facebook коментари