fbpx Нараства търсенето на жилища в столичния квартал „Полигона“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Нараства търсенето на жилища в столичния квартал „Полигона“

етикети

Пазарът на имоти в София се адаптира все по-успешно към промените, предизвикани от кризата с COVID-19. Първоначално у купувачите имаше притеснение какво ще се случи с имотния пазар, но в последните месеци се превърна в по-сигурна концепция за съхранение на спестяванията. Забелязват се и някои съвсем нови тенденции. Такива са търсенето на жилища в новоразвиващите се и по-малко застроени райони на столицата, но с добре изградена инфраструктура. 

„Една от най-големите изненади на столичния пазар се оказа квартал „Полигона“. Той привлича все повече вниманието на купувачи във възрастов диапазон между 24 и 55 години. Прави впечатление фактът, че голяма част от тях планират да ползват апартаментите като основно жилище. Хората, които от години живеят в квартала и искат да запазят своята локация, от наематели се превръщат в собственици. Районът привлича и търсещите нов дом от съседните квартали като „Младост” и „Дружба”. Квартал „Полигона“ се превръща в по-модерната и по-съвременна концепция за живеене в източната част на столицата. За последните месеци интересът към него се е повишил с над 25%, а възрастовата граница слиза все по-надолу“, коментира Ирена Перфанова, търговски мениджър на Tech Park Home, зам. председател на Националното сдружение за недвижими имоти и член на Борда на директорите на Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти CEPI.

„Полигона“ – модерен европейски квартал

Засиленият интерес към жилищни сгради в района не е учудващ. „Полигона” беше определен като място с много перспективи и голям потенциал и от главния архитект на София – Здравко Здравков. Той го описа като местност с голяма наситеност на офис и търговски площи, които се очаква да бъдат допълнени от жилищни сгради. Така, според главния архитект, се създава симбиоза, която отговаря на модерните европейски стандарти. Г-жа Ирена Перфанова очерта основните фактори, които привличат купувачите към „Полигона“:

  • местоположение на района, 
  • удобни транспортни връзки за пряк и бърз достъп до центъра на града,  
  • добре развита социална и бизнес среда, която предстои да се разширява с детска градина, училище, държавна администрация, 
  • възможност за  спортни занимания, 
  • зелени пространства за отдих, 
  • обезпечение на района с търговски центрове и здравни заведения,
  • предстоящото изграждане на две метростанции. 

„Именно наличието на тези характеристики е в основата на повишения интерес към “Полигона“. Близо 60% от търсещите нови жилища предпочитат райони с добре изградена транспортна, но и близка паркова среда“, коментира експертът.