fbpx Нараства вносът | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нараства вносът

етикети

Макроикономистите на Райфайзенбанк отбелязват втори пореден месец спад на индустриалното производство (-1.5% през октомври), дължащ се на спада на производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия, и газ. В преработващата промишленост обаче, която има водеща роля в индустриалния сектор, е отчетен растеж с 1.1% на годишна база.
Анализът отчита, че за първи път от края на 2008 г. нараства сградното строителство, на фона на продължаващото възстановяване на строителната продукция като цяло.

Подобно на предходните месеци, реалният обем на вътрешната търговия показва спад и през октомври. Въпреки това, вносът нарасна сравнително динамично (8.7% на годишна база), значително изпреварвайки този на износа (2.8%).
Според анализаторите отчетената през ноември дефлация от 0.1% е резултат от по-голямото от очакваното поевтиняване при храните.
В анализа са отбелязани също продължаващите умерено нарастване на кредитите за нефинансовите предприятия и спад при кредитите за домакинствата през ноември, както и възстановяването на депозитния растеж след временните колебания при спестителите през октомври.